Woningaanpassing betalen met een Blijverslening

Woont u met plezier in uw huis en wilt u het aanpassen om er langer te kunnen blijven wonen? Dan kunt u bij de gemeente misschien een Blijverslening aanvragen. Houdt u er rekening mee dat geld lenen wel geld kost.

Een Blijverslening is een lening met een gunstige rente, die u alleen mag gebruiken om aanpassingen te doen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Als u een slaapkamer en badkamer beneden wilt hebben, uw bad wilt vervangen door een inloopdouche, of bijvoorbeeld uw hele huis drempelvrij wilt maken, dan heeft u daar geld voor nodig. Heeft u dat geld niet op uw spaarrekening, dan kunt u het misschien lenen. De Blijverslening is voordelig, omdat de overheid meebetaalt. Deze lening is speciaal bedoeld voor aanpassingen die u in de toekomst nodig kunt hebben. Voor deze aanpassingen kunt u geen aanvraag doen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Zo werkt een Blijverslening

Een Blijverslening is een lening die u aanvraagt bij de gemeente of de provincie. Sommige gemeenten bieden een persoonlijke lening aan, andere een hypothecaire lening. De voorwaarden verschillen per gemeente. Bij de ene gemeente kunt u meer lenen dan bij de andere. Ook kan een gemeente ervoor kiezen de Blijverslening alleen toe te kennen aan bepaalde wijken. Als de lening wordt verstrekt, dan krijgt u het bedrag gestort in een bouwdepot. Daar blijft het geld staan totdat u de aannemer of installateur moet betalen. Deze krijgt zijn rekening dus rechtstreeks uit het depot betaald. Vanaf het moment dat er een betaling uit het depot  is gedaan, gaat u rente betalen. Huiseigenaren kunnen de rente in bepaalde gevallen aftrekken van de belasting.

Voordelen van een Blijverslening

  • De rente voor een Blijverslening is lager dan de meeste banken voor een vergelijkbare lening vragen.  
  • De kosten voor het afsluiten van een hypotheek zijn lager dan de kosten die de meeste banken in rekening brengen
  • U mag de lening altijd eerder terugbetalen, zonder boete.

Nadelen van een Blijverslening

  • U kunt het geld niet gebruiken om er andere betalingen mee te doen. U kunt er bijvoorbeeld geen vrienden of bekenden mee betalen, als zij u helpen bij de verbouwing.
  • Voor een persoonlijke lening mag u niet ouder zijn dan 75 jaar.
  • Heeft u alleen AOW of een klein pensioen dan kun u geen Blijverslening afsluiten. U kunt dan misschien wel een Verzilverlening afsluiten.
  • Niet iedere gemeente/provincie biedt een Blijverslening aan.
  • U kunt de Blijverslening alleen afsluiten in uw eigen gemeente of provincie. U mag pas met de werkzaamheden beginnen als de lening helemaal rond is.

Is een Blijverslening iets voor mij?

Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) kunt u alles vinden over de Blijverslening. U kunt hier zien of uw gemeente of provincie de Blijverslening aanbiedt en welke voorwaarden er gelden.  Ook informatie over looptijd, maximaal te lenen bedragen en andere belangrijke informatie vindt u hier terug. Via de website kunt u ook een aanvraag indienen. De gemeente of provincie beoordeelt uw aanvraag. Daarbij wordt gekeken naar de werkzaamheden die u wilt laten uitvoeren, naar uw financiële situatie en naar de waarde van de woning.

Ook als u van plan bent uw huurwoning aan te passen om er langer in te kunnen blijven wonen, kan een Blijverslening iets voor u zijn. Als u huurt, heeft u hiervoor toestemming nodig van de verhuurder.

Meer informatie

Kijk op de website van SVn voor algemene informatie over de Blijverslening en om na te gaan of uw gemeente of provincie de Blijverslening aanbiedt. Ook vindt u op deze website de rentepercentages.