Zo beveiligt u uw zonnepanelen

Zonnepanelen wekken niet alleen stroom op, ze maken ook verbinding met internet. Zo kunt u via een app op uw smartphone zien hoeveel stroom uw zonnepanelen hebben geleverd. Maar als u uw zonnepanelen niet goed beveiligt, kunnen anderen uw zonnepanelen misbruiken. Met een paar simpele maatregelen kunt u dat voorkomen.

Heeft u zonnepanelen op uw dak? Dan heeft u ook een omvormer, die de opgewekte stroom geschikt maakt voor uw apparaten in huis of voor teruglevering aan het elektriciteitsnet. Een omvormer stuurt ook gegevens over de opbrengst van de panelen door naar uw smartphone, tablet of laptop. Zo kunt u zien hoeveel stroom uw zonnepanelen opleveren. Die gegevens worden via internet verstuurd. U kunt de gegevens alleen zien als u het wachtwoord weet. Maar als u een eenvoudig wachtwoord gebruikt, kunnen oplichters uw wachtwoord makkelijk raden en inbreken in uw omvormer. Ze kunnen dan uw zonnepanelen ‘hacken’. Dat betekent dat ze toegang hebben tot de besturing van uw zonnepanelen. Soms kan dat ook als u oude software gebruikt.

Gevolgen

Als een crimineel uw zonnepanelen hackt, kan dat vervelende gevolgen hebben. Hackers die het wachtwoord van uw omvormer weten, kunnen binnendringen in uw wifi-netwerk. In het ergste geval kunnen ze persoonsgegevens stelen en slimme apparaten in uw huis aan- en uitzetten, zoals een alarmsysteem.

Wachtwoord

U kunt zelf voorkomen dat uw omvormer wordt gehackt. Hiervoor is het belangrijk dat uw omvormer goed beveiligd is, bijvoorbeeld met de nieuwste versie van de software. Net als andere slimme apparaten, hebben omvormers updates nodig. Daarmee krijgt de software in het apparaat de nieuwste beveiliging tegen inbreken. Kijk in de handleiding hoe u dit doet of vraag advies aan uw installateur. Installeer ook de beschikbare updates van de app waarmee u de gegevens over de zonnepanelen kunt zien. Zorg ten slotte voor een nieuw, sterk wachtwoord.

Regelgeving

Nieuwe regelgeving moet ervoor zorgen dat omvormers veiliger worden. Vanaf 1 augustus 2024 moeten fabrikanten van omvormers voldoen aan wettelijke eisen voor cyberveiligheid, die hacken moeilijker maken.

Wilt u binnenkort zonnepanelen installeren, kies dan in ieder geval voor een omvormer met een CE-markering. Een omvormer zonder CE-markering voldoet niet aan de eisen.