Zo blijft u traplopen

Veel ouderen krijgen moeite met traplopen. Soms is het tijdelijk, bijvoorbeeld na een heupoperatie, maar soms ook blijvend. Welke oplossingen zijn er en welk prijskaartje hangt eraan?

Anti-slipstrips

Stroeve vloerbedekking voorkomt dat u uitglijdt op de trap. Een andere oplossing zijn anti-slip strips of anti-slip stickers. Kosten: vanaf 17 euro voor 15 treden.

Een trapspilbeugel

Bij een trap met een draai erin, is er meestal geen leuning op de plek van de spil (dit is de as waar de trap omheen draait). Er zijn speciale beugels die u op de spil kunt monteren en die ervoor zorgen dat u bij elke trede goede houvast heeft. Kosten: circa 130 euro.

Assistep

De Assistep is een stevige beugel die u met twee handen kunt vasthouden. Hij wordt mechanisch gestuurd en beweegt met u mee. De Assistep geeft steun als u tussendoor wilt rusten en zorgt voor extra veiligheid. De beugel blokkeert automatisch bij een verkeerde beweging, bijvoorbeeld bij het begin van een val. Voor de installatie wordt uw huidige trapleuning vervangen door een Assistep rail. Is de beugel ingeklapt, dan kunnen anderen de rail als een gewone trapleuning gebruiken. Kosten: vanaf 2500 euro, afhankelijk van uw trap.

Traplift

De meest ingrijpende oplossing is een traplift. U hoeft niet meer te lopen maar gaat zittend naar boven. In principe kan een traplift  op alle trappen geïnstalleerd worden, behalve op een zeer steile trap. Dat geldt ook voor een rolstoellift, een plateau waarop uw rolstoel past. De prijzen kunnen sterk verschillen,  afhankelijk van de situatie bij u thuis. Kosten: vanaf 2500 euro voor een rechte trap, tot meer dan 10.000 euro voor een trap met meerdere bochten.

Vergoeding

Als u zelfstandig woont en de trap  niet meer op kunt komen, krijgt u hulpmiddelen voor het traplopen misschien  vergoed vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Uw gemeente kan u advies geven en eventueel voorzieningen regelen. Hiervoor geldt soms wel een eigen bijdrage.