Zo blijft u uit het verpleeghuis

Ouderen die wonen in een huis zonder trap of met een traplift, komen minder snel in een verpleeghuis terecht. Zo’n toegankelijke woning kan een opname in het verpleeghuis voorkomen. Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) onderzocht. Welke kenmerken van uw woning maken het verschil?

Is uw huis toegankelijk? Kunt u er blijven wonen, ook als u ouder wordt? Of zijn er obstakels, waardoor u misschien eerder naar een verpleeghuis zou moeten? Iemand van 90 jaar oud bijvoorbeeld die woont in een toegankelijke woning, heeft een kans van ongeveer 9 procent om het komende jaar in het verpleeghuis te belanden. Leeftijdgenoten die moeten traplopen in huis, hebben een kans van ongeveer 11 procent om naar het verpleeghuis te moeten verhuizen. Een toegankelijk huis maakt vooral verschil voor mensen met lichamelijke beperkingen en minder voor mensen met dementie. Hier moet u op letten als u zo lang mogelijk veilig in uw huis wilt blijven wonen.

Geen trap

In een huis zonder trap kunt u langer zelfstandig blijven wonen en is de kans het kleinst dat u vanwege uw huis moet verhuizen naar een verpleeghuis. Heeft uw huis wel een trap? Dan maakt het verschil als u het huis kunt aanpassen, zodat u geen trap hoeft te lopen. U kunt denken aan een traplift of aan een slaapkamer en badkamer beneden. Deze aanpassingen kunnen een opname in het verpleeghuis uitstellen.

Geen obstakels

In een toegankelijk huis zijn geen obstakels, zoals drempels en opstapjes, losliggende kleden en meubels die in de weg staan. Als u meer moeite krijgt met bewegen en met evenwicht bewaren, kunt u daar veel last van krijgen. Het gevolg kan zijn dat u valt en zich bezeert. Soms leidt een val tot ernstig letsel, waardoor verpleeghuiszorg nodig wordt. Drempels kunt u in veel gevallen laten weghalen of voorzien van een drempelhulp, die het hoogteverschil overbrugt. De inrichting van uw woning kunt u zelf bepalen. Kijk eens naar de ruimte die u heeft om te bewegen in uw woonkamer, slaapkamer en andere ruimten in huis. Zijn er obstakels in uw looproute, zoals een snoer dat over de grond loopt of een bijzettafeltje waar u makkelijk tegenaan kun stoten? Zorg dat u zoveel mogelijk beweegruimte heeft, zeker als u een rollator gebruikt.

Leuningen en handgrepen

Extra leuningen of handgrepen aan de wanden maken het makkelijker en veiliger om u te bewegen in huis. Handgrepen in de wc en de badkamer kunnen erg handig zijn en ook in de gang kunt u er veel plezier van hebben.

Veilige trap

Als u een trap zonder traplift heeft, is het verstandig om de trap zo veilig mogelijk te maken. Een extra trapleuning geeft meer zekerheid, omdat u zich dan met beide handen kunt vasthouden. Wordt traplopen te inspannend voor u, dan kunt u tussentreden laten maken. Die kunt u op maat laten maken. U hoeft dan minder hoog te stappen.

Aangepaste badkamer

De badkamer blijft goed toegankelijk met een inloopdouche met een opklapbaar stoeltje en handgrepen. Er zijn handgrepen die u met zuignappen aan de badkamerwand bevestigt. U kunt ze dan verstellen en u hoeft niet te boren in de muur.

Comfortabele meubels

Bent u toe aan een nieuwe bank, een ander bed of een fijne stoel? Kies dan voor een wat hoger model, dat maakt het opstaan makkelijker. Of kies een comfortabele sta-op-stoel, die u helpt om veilig op te staan.  

Nieuwe woning

Is uw woning niet geschikt om er te blijven wonen? Is het lastig om het huis aan te passen of zijn de kosten daarvoor te hoog? Dan kunt u op zoek gaan naar een huis dat geschikt is om tot op hoge leeftijd zelfstandig te kunnen blijven wonen. Kijk wat er in uw gemeente beschikbaar is voor ouderen. Gemeenten en woningcorporaties helpen ouderen met het vinden van een geschikte woning. Een nieuwer huis is vaak al comfortabeler dan een oud huis. Maar er zijn ook speciale woonvormen voor senioren, zoals levensloopbestendige woningen en aanleunwoningen. Of misschien wilt u op zoek naar nieuwe woonvormen, die overal in Nederland ontstaan.