Zo blijft u veilig met slimme apparaten

Steeds meer apparaten in huis kunnen verbonden zijn met internet. Denk aan de thermostaat, de televisie, de deurbel en de rookmelder. Een internetverbinding zorgt ervoor dat het apparaat meer kan. Het is belangrijk deze apparaten goed te beveiligen. Zo doet u dat.

Apparaten die met internet verbonden zijn, noemen we ook wel slimme apparaten. Een slimme thermostaat bijvoorbeeld kunt u op afstand bedienen met een smartphone. Op een slimme televisie kunt u via internet programma’s en films zien. Met een slimme deurbel kunt u op uw smartphone of tablet zien wie er voor de deur staat. En een slimme rookmelder slaat niet alleen in huis alarm, maar kan ook een waarschuwing sturen naar uw telefoon.

Veiligheidsrisico’s

Het nadeel is dat u bij deze apparaten goed op de veiligheid moet letten. Want een slecht beveiligd apparaat kan via internet ook door iemand anders worden bestuurd. Die ander kan dan bijvoorbeeld zien wat u doet met het apparaat. Dat is informatie die u waarschijnlijk liever privé wilt houden. Uw apparaat kan ook vanaf afstand kapot gemaakt worden. Of criminelen kunnen digitaal inbreken om het apparaat te gebruiken voor criminele activiteiten. U kunt dat voorkomen met een goede beveiliging.

Welke apparaten zijn slim?

Als u wilt nagaan of uw apparaten veilig zijn, moet u eerst weten welke slimme apparaten u in huis heeft. Dit zijn de meest voorkomende slimme apparaten.
  • Router
  • Printer of scanner
  • Slim alarmsysteem of beveiligingscamera
  • Slim deurslot
  • Slimme deurbel
  • Slimme rookmelder
  • Slimme thermostaat
  • Slimme verlichting
  • Slimme speaker
  • Slimme tv (Smart tv)
Weet u niet zeker of een apparaat slim is? Kijk dan in de handleiding. Als u het apparaat via wifi kunt instellen en kunt verbinden met een ander apparaat, zoals een smartphone of tablet, dan is het slim.

Beveiliging stap 1: Updates installeren

Alle slimme apparaten hebben updates nodig. Dat betekent dat de software in het apparaat wordt uitgebreid met een beveiliging tegen nieuwe manieren van inbreken. Sommige apparaten halen die updates zelf op. Ze zijn verbonden via internet, dus ze kunnen automatisch controleren of er nieuwe updates zijn. In de handleiding van het apparaat kunt u lezen of het automatisch updates uitvoert of niet. Als een apparaat niet automatisch updates ophaalt, krijgt u een melding als u een update moet installeren. Bij een slimme tv moet u dan bijvoorbeeld toestemming geven om verbinding te maken met internet en zo de updates op te halen. Andere apparaten, zoals een slimme deurbel, kunt u updaten via de app op uw smartphone. Wat u precies moet doen, verschilt per apparaat. U kunt dit vinden in de handleiding.

Beveiliging stap 2: Sterk wachtwoord bedenken

Verder is het belangrijk dat u een goed wachtwoord kiest. Het wachtwoord is de toegangspoort voor het apparaat. Als u zorgt dat dit wachtwoord niet te raden is, zullen inbrekers niet makkelijk toegang krijgen tot het apparaat. Een wachtwoordzin is de beste beveiliging.

Router beveiligen

Met een router krijgt u toegang tot internet. Alle slimme apparaten zijn via deze router verbonden met internet. Als een crimineel toegang heeft tot uw router, dan kan hij ook makkelijker toegang krijgen tot uw andere slimme apparaten in uw huis. Het is dus belangrijk om uw router goed te beveiligen. Voor de beveiliging van een router gelden dezelfde regels als voor andere slimme apparaten. Zorg dus ook bij dit apparaat voor een goed en niet te raden wachtwoord. Routers hebben vaak een heel moeilijk wachtwoord met kleine letters, hoofdletters en cijfers. Toch is het niet verstandig om dit wachtwoord te blijven gebruiken. Criminelen kunnen dit wachtwoord vaak makkelijk achterhalen. Verander het standaard wachtwoord dus altijd in een zelfgekozen wachtwoord. Verder is het belangrijk dat u de router van de internetaanbieder gebruikt. Daarmee kan de internetaanbieder ervoor zorgen dat de router alle updates krijgt die nodig zijn.

Meer weten?

Op de website Veilig Internetten vindt u meer informatie over de beveiliging van slimme apparaten. Per apparaat vindt u hier tips voor een goede beveiliging. Kunt u dit niet zelf? Schakel dan hulp in, bijvoorbeeld iemand uit uw omgeving. Meer over digitale veiligheid vindt u op de SlimThuis website van Interpolis.