Zo fijn is het om ruimte te maken in huis

Een verhuizing is voor veel mensen een reden om spullen die ze niet vaak gebruiken weg te doen. Maar ook als u niet gaat verhuizen, is het fijn om eens goed op te ruimen. Als u wegdoet wat u niet nodig heeft, krijgt u meer ruimte voor uzelf. En als u over een tijdje toch gaat verhuizen, heeft u dan minder werk.

Een heel huis opruimen is een behoorlijke klus. Spullen die u in tientallen jaren heeft verzameld, kunt u niet in één keer weggooien. Daarom is het goed om er de tijd voor te nemen in een periode waarin u daar de tijd voor heeft. Beter nu, dan vlak voor een verhuizing. En liever als u gezond en fit bent, dan wanneer u zich niet lekker voelt.

Waarom opruimen?

Als u voldoende ruimte heeft om spullen op te slaan, vraagt u zich misschien af waarom het toch handig kan zijn om op te ruimen. Daar zijn een paar goede redenen voor.
  1. Een ander kan er iets aan hebben
Waarschijnlijk heeft u veel spullen die u niet meer gebruikt, maar die nog wel te gebruiken zijn. Denk aan kleding, boeken, lampen, of bijvoorbeeld oud servies. Het kan veel plezier geven als u ziet dat een ander deze spullen goed kan gebruiken. Misschien kent u iemand in uw omgeving of binnen de familie die op zichzelf gaat wonen.  Of u brengt uw spullen naar een kringloopwinkel of tweedehands boekenwinkel. Kringloopwinkels vindt u in heel Nederland. Books4Life, neemt tweedehands boeken in en verkoopt ze voor het goede doel, zoals Oxfam Novib en Amnesty International. U vindt de winkels in 6 steden in Nederland. Kent u niemand die nodig heeft wat u wilt wegdoen? Via een lokale Facebookgroep kunt veel mensen bereiken. In veel plaatsen en wijken zijn bewoners lid van zo’n Facebookgroep. U kunt er een foto en een omschrijving opzetten van de spullen die u aanbiedt. Via Facebook kunt u dan een reactie krijgen en kunt u mensen uitnodigen om bij u thuis de spullen te komen ophalen. Op de website Inzameldoelen vindt u veel suggesties om uw spullen een tweede leven te geven.
  1. U kunt er geld voor krijgen
Waardevolle voorwerpen, zoals kunst, antiek of sieraden, kunt u proberen te verkopen. Hetzelfde geldt voor meubels en kleding. U kunt ze bijvoorbeeld verkopen via Marktplaats.nl. Antieke boeken kunt u aan een tweedehands boekwinkel of antiquair verkopen. In sommige gevallen kunt u ook bij een veilinghuis terecht. De waarde van antiek valt vaak tegen. Als u vooraf wilt weten of het zin heeft om ermee naar een veilinghuis te gaan, kunt u ook vooraf contact opnemen. Misschien kan het veilinghuis aan de hand van een foto beoordelen of het zin heeft om langs te gaan.
  1. U kunt uw spullen beter vinden
Als u klaar bent met opruimen, houdt u alleen maar spullen over die u graag wilt hebben. Misschien vindt u wel waardevolle voorwerpen terug, waarvan u vergeten was dat u ze had. Bovendien kunt u voortaan alles veel sneller terugvinden.
  1. Een opgeruimd huis is veiliger
Als er geen spullen in de weg staan, kunt u zich makkelijker bewegen in huis. Dat verkleint de kans op vallen. Haal losliggende kleedjes het liefst weg. Zorg ook dat er geen snoeren in uw looproute liggen.

Vraag hulp

Vindt u alleen opruimen moeilijk of is het werk te zwaar voor u? Misschien kunt u een zoon of dochter om hulp vragen. Misschien komen zij nog spullen tegen met emotionele waarde, die ze graag willen hebben. Samen opruimen kan wel langer duren, omdat er meer discussies ontstaan. Kies gewoon waar u zich prettig bij voelt. U kunt ook hulp inroepen van een opruimcoach. Die helpt bij het maken van keuzes, waardoor het opruimen sneller kan gaan. Een opruimcoach bij u in de buurt kunt u vinden via de website van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers.