Zo financiert u een verbouwing

Heeft u een eigen huis dat niet meer bij u past? Een geschikte woning vinden, valt niet altijd mee. Misschien kunt u door te verbouwen uw huis aan uw wensen en behoeften aanpassen. Bovendien kunt u dan in uw vertrouwde omgeving blijven. Maar hoe kunt u dat betalen?

Met een nieuwe keuken, badkamer, uitbouw of door energiebesparende maatregelen kunt u uw woning comfortabeler maken. Bovendien kan uw huis daardoor meer waard worden, zeker als u kiest voor duurzame en hoogwaardige materialen. Met energiebesparende maatregelen kunt u ook nog eens besparen op de energierekening.

Maar u moet het geld natuurlijk wel eerst hebben om een aannemer de opdracht te kunnen geven tot een verbouwing. Hier leest u meer over verschillende manieren om een verbouwing te financieren. U kunt ook verschillende manieren met elkaar combineren.

Spaargeld

Heeft u veel spaargeld op de bank? Dan kunt u dit voor een deel gebruiken voor de verbouwing. Als u op de juiste manier investeert in uw huis, kunt u bij eventuele verkoop misschien meer voor uw woning terugkrijgen. Zorg wel dat u niet al uw spaargeld gebruikt voor de verbouwing maar een buffer bewaart voor onverwachte uitgaven.

Hypotheek

Heeft uw huis overwaarde? Dan kunt u deze gebruiken voor een verbouwing. Of u overwaarde heeft, kunt u makkelijk zelf achterhalen. Vergelijk de WOZ-waarde met de hoogte van de hypotheek. Is de WOZ-waarde hoger? Dan is dat grofweg uw overwaarde.

Om de overwaarde te kunnen gebruiken, moet u kosten maken. Hoeveel, dat hangt ervan af of u naar de notaris moet. Als de hypotheek voor een hoger bedrag staat ingeschreven bij het Kadaster, kunt u de notaris overslaan. De inschrijving kan hoger zijn als u tussentijds heeft afgelost bijvoorbeeld. Of misschien heeft u bij het afsluiten van de hypotheek al gekozen voor een hogere inschrijving. In beide gevallen kunt u de hypotheek ‘onderhands verhogen’, dus zonder notaris. Wel moet u een taxatie betalen en advies- en afsluitkosten voor de hypotheek.

Is een onderhandse verhoging niet mogelijk, dan kunt u een tweede hypotheek afsluiten. Daarvoor moet u naar de notaris en betaalt u notariskosten. De overige kosten zijn gelijk aan die bij een onderhandse verhoging. Lenen via de hypotheek kan gunstiger zijn dan het afsluiten van een gewone lening bij de bank. Bespreek met uw bank wat uw mogelijkheden zijn.

Lening

Voor kleinere verbouwingen tot ongeveer 25.000 euro is een verbouwingslening gunstiger. Dat is een persoonlijke lening die u in 10 tot 15 jaar terugbetaalt. U kunt de lening bij uw bank afsluiten.

Verschillende gemeenten bieden hun inwoners gunstige leningen aan. Er zijn leningen om het huis duurzaam te maken en er zijn leningen om de woning aan te passen, zodat u er langer kunt blijven wonen. Een overzicht van de deelnemende gemeenten en de voorwaarden kunt u vinden op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Familie

Soms kan ook de familie een handje helpen. Misschien vindt u het lastig om aan familieleden een lening te vragen. Maar het kan ook voordelen hebben voor uw familie. Geld op een spaarrekening zetten, levert niet veel rente op. Het kan voordeliger zijn om geld tegen een gunstig tarief en met duidelijke afspraken uit te lenen aan bekenden. Lenen van familie wordt ook wel Familiebank genoemd.