Zo financiert u een verbouwing

Heeft u een eigen huis dat niet meer bij u past? Een geschikte woning vinden, valt niet altijd mee. Misschien kunt u door te verbouwen uw huis aan uw wensen en behoeften aanpassen. Bovendien kunt u dan in uw vertrouwde omgeving blijven. Maar hoe kunt u dat betalen?

Met een nieuwe keuken, badkamer, uitbouw of door energiebesparende maatregelen kunt u uw woning veiliger en comfortabeler maken. Bovendien kan uw huis daardoor meer waard worden, zeker als u kiest voor duurzame en hoogwaardige materialen. Met energiebesparende maatregelen kunt u ook nog eens besparen op de energierekening.

Maar u moet het geld natuurlijk wel eerst hebben om een aannemer de opdracht te kunnen geven tot een verbouwing. Hier leest u meer over verschillende manieren om een verbouwing  of een aanpassing aan uw woning te financieren. U kunt ook verschillende manieren met elkaar combineren.

Spaargeld

Heeft u veel spaargeld op de bank? Dan kunt u dit voor een deel gebruiken voor de verbouwing. Als u op de juiste manier investeert in uw huis, kunt u bij eventuele verkoop misschien meer voor uw woning terugkrijgen. Zorg wel dat u niet al uw spaargeld gebruikt voor de verbouwing maar een buffer bewaart voor onverwachte uitgaven.

Lening

Voor kleinere verbouwingen is een verbouwingslening een mogelijkheid. Dat is een persoonlijke lening die u in 10 tot 15 jaar terugbetaalt. Houdt u er wel rekening mee dat geld lenen wel geld kost. De voorwaarden hiervoor kunnen per bank verschillen. Laat u door uw bank informeren.

Verschillende gemeenten bieden hun inwoners gunstige leningen aan. Er zijn leningen om het huis duurzaam te maken en er zijn leningen om de woning aan te passen, zodat u er langer kunt blijven wonen. Een overzicht van de deelnemende gemeenten en de voorwaarden kunt u vinden op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Hypotheek verhogen

Het verhogen van uw hypotheek kan ook een oplossing zijn als u uw huis wilt aanpassen of verbouwen. Of dit verstandig is, is afhankelijk van uw eigen situatie en uw toekomstplannen. In het algemeen geldt dat hoe hoger het bedrag is dat u wilt lenen hoe eerder het voordeliger is om uw hypotheek te verhogen dan om een lening af te sluiten.

Kunt u uw hypotheek niet verhogen omdat u daarvoor te weinig inkomen heeft. maar heeft uw huis overwaarde? Dan kunt u deze overwaarde misschien gebruiken voor een verbouwing of om uw woning aan te passen. Of u overwaarde heeft, kunt u makkelijk zelf achterhalen. Vergelijk de WOZ-waarde met de hoogte van de hypotheek. Is de WOZ-waarde hoger? Dan is dat grofweg uw overwaarde.

Om uw hypotheek te verhogen of om de overwaarde te kunnen gebruiken, moet u kosten maken. Hoeveel, dat hangt ervan af of u naar de notaris moet. Als de hypotheek voor een hoger bedrag staat ingeschreven bij het Kadaster, kunt u de notaris overslaan. De inschrijving kan hoger zijn als u tussentijds heeft afgelost bijvoorbeeld. Of misschien heeft u bij het afsluiten van de hypotheek al gekozen voor een hogere inschrijving. In beide gevallen kunt u de hypotheek ‘onderhands verhogen’, dus zonder notaris. Wel moet u een taxatie betalen en advies- en afsluitkosten voor de hypotheek. In alle andere situaties heeft u de notaris nodig.

Familie

Soms kan ook de familie een handje helpen. Misschien vindt u het lastig om aan familieleden een lening te vragen. Maar het kan ook voordelen hebben voor uw familie. Geld op een spaarrekening zetten, levert niet veel rente op. Het kan voordeliger zijn om geld tegen een gunstig tarief en met duidelijke afspraken uit te lenen aan bekenden. Lenen van familie wordt ook wel Familiebank genoemd.