Zo gevaarlijk is rook

Rook is levensgevaarlijk en kan binnen een halve minuut al dodelijk zijn. Rookmelders én gesloten deuren kunnen uw leven redden.

Het is een goed idee om op iedere verdieping in huis een rookmelder op te hangen. Niet alleen omdat dat vanaf juli 2022 verplicht is, maar ook omdat het belangrijk is voor uw veiligheid. Het gevaar van rook wordt volgens de brandweer vaak onderschat. Als er brand is, veroorzaakt rook de meeste schade. In 93 procent van de gevallen komt de brand niet verder dan waar die is ontstaan, terwijl de rook gevaar én schade oplevert. De meeste slachtoffers bij brand vallen niet door vuur, maar door rook.

Rook is giftig

Rook is giftig, want er zitten roetdeeltjes en andere giftige stoffen in. Het maakt daarbij niet uit wat er in brand staat. Of er nu hout brandt of kunststof, er zitten altijd giftige stoffen in de rook. De geur en de samenstelling van rook verschilt, maar schone rook bestaat niet.

Sommige gevolgen van rook voelt u direct door prikkende ogen of een branderig gevoel in de neus. Andere effecten merkt u niet direct, maar kunnen wel grote gevolgen hebben voor uw gezondheid. Dit kunnen volgens de GGD, de effecten van rook zijn.

  • Prikkeling of beschadiging van uw slijmvlies, waardoor u gaat hoesten. Dit kan snel herstellen.
  • Benauwd gevoel en kortademigheid bij personen met (over)gevoelige luchtwegen, bijvoorbeeld door astma.
  • Rookvergiftiging door schadelijke stoffen, bijvoorbeeld koolmonoxide. Dit kan dodelijk zijn.
  • Overgevoeligheid van de luchtwegen voor allerlei prikkels die maanden of jaren kan duren.

Blijf uit de rook

Bij brand is het belangrijk om zoveel mogelijk uit de rook te blijven. De brandweer adviseert niet te gaan kijken naar een brand, want de kans dat u rook inademt wordt daardoor groter. Is er brand bij u in de buurt? Sluit dan deuren en ramen en zet een eventueel ventilatiesysteem uit.

Bij brand in huis, kan rook zich razendsnel verspreiden, zoals u kunt zien in deze video. Een rookmelder helpt om u op tijd te waarschuwen als er rook in huis is. Ook is het een goed idee om deuren in huis zoveel mogelijk dicht te houden. Dat vergroot de kans op overleven.

Zorg voor een vluchtroute

Ook als u op tijd merkt dat er brand in huis is, kan het gebeuren dat u door de rook heen moet om te vluchten. Het is dan belangrijk dat u de vluchtroute kent. Moet u door de rook heen, blijf dan zo laag mogelijk bij de grond, want rook stijgt op. Woont u in een appartement? Gebruik dan nooit de lift. Als het kan, sluit dan de deuren op uw vluchtroute weer achter u, zodat de brand zich minder snel kan verspreiden. U kunt tijdens uw vlucht een natte doek voor uw mond houden, dit houdt de rook een klein beetje tegen. Een droge doek helpt bijna niets.

Toch rook ingeademd?

Heeft u toch rook ingeademd? Hoe langer u in de rook bent geweest, hoe meer giftige stoffen u binnen heeft gekregen. Bij een kleine hoeveelheid rook is de kans op (blijvende) gevolgen voor uw gezondheid vaak klein en knapt u meestal snel weer op. Houdt u klachten of twijfelt u over uw gezondheid na het inademen van rook? Neem dan contact op met uw huisarts.

Blijf uit de rook