Zo haalt u meer uit de logeerkamer

Heeft u een kamer over in huis? Die kunt u gebruiken als logeerkamer, maar u kunt er ook een tv-kamer, sportkamer, hobbykamer of muziekkamer van maken. Zo heeft u meer plezier van de ruimte. Een paar ideeën voor een nieuwe inrichting van uw ongebruikte vierkante meters.

Als uw zoon of dochter het huis uitgaat, blijft de inrichting van de oude kamer vaak nog een tijdje in stand. Er staat een bed, zodat logeren altijd mogelijk is. Er staat een kast met spullen die niet zijn meegenomen. En misschien zet u er wat spullen neer die ergens anders in de weg stonden. Zo kan een kinderkamer langzaam veranderen in een rommelkamer waar u ook een logé kunt ontvangen. Dat kan ook anders.

Tv-kamer

Woont u met een partner? Dan komt het vast wel eens voor dat u tegelijkertijd iets anders wilt zien op tv. Of dat de één graag bezoek ontvangt, terwijl de ander tv wil kijken. Dan kunt u veel plezier hebben van een tv-kamer. Hiervoor heeft u een gemakkelijke stoel of bank nodig, een extra tv en een manier om de tv aan te sluiten.

Als u tv kijkt via de kabel, kunt u de aansluiting splitsen met een speciale stekker en een kabel doortrekken naar de tv-kamer. Als u tv-kijkt via internet, heeft u niet altijd een extra kabel nodig. U kunt bijvoorbeeld een Google Chromecast of Apple TV kopen. Als u één van deze apparaten op uw tv aansluit, kunt u via een app op uw smartphone tv-programma’s of films op uw tv vertonen. U heeft hiervoor wel een goed wifi-signaal nodig. Over de Chromecast leest u meer in dit artikel van SeniorWeb. Er zijn nog meer mogelijkheden om een extra tv aan te sluiten, maar die verschillen per aanbieder. Laat u informeren over de mogelijkheden.

Andere redenen om de logeerkamer als zitkamer in te richten, zijn bijvoorbeeld:
  • U vindt het storend dat de tv in de woonkamer staat en heeft liever een aparte kamer hiervoor.
  • U wilt graag apart kunnen zitten, bijvoorbeeld om een boek te lezen.
  • U wilt de logeerkamer gezelliger maken voor gasten en meer bieden dan alleen een slaapplaats.

Sportkamer

Sport u weleens in huis, bijvoorbeeld met een online trainingsprogramma? Dan is het fijn om daar genoeg ruimte voor te hebben in een aparte sportkamer. Voor een online fitnesstraining bijvoorbeeld is het handig als u een paar stappen naar achteren, naar voren en naar opzij kunt zetten zonder ergens tegenaan te botsen. Een hangende lamp is minder handig als u oefeningen doet waarbij u uw armen omhoog moet strekken.

Verder is het handig om een goede internetverbinding te hebben in de sportkamer. Heeft u wifi in huis, test dan eerst of het signaal in de kamer waar u wilt gaan sporten sterk genoeg is. Anders kunt u misschien het wifi-signaal verbeteren. Vraag hierover advies aan uw internetaanbieder. Meer over dit onderwerp leest u in het artikel Binnen sporten in een kleine ruimte. Het kan!

Hobbykamer

Heeft u een hobby waarvoor u graag de ruimte wilt hebben? Naait u graag of schildert u? In een speciale hobbykamer kunt u daar nog meer plezier aan beleven. Het voordeel is dat u de kamer precies zo kunt inrichten zoals u handig vindt. In een naaikamer bijvoorbeeld kunt u kiezen voor een grote tafel met een goede lamp erbij. Alle naaispullen bergt u overzichtelijk op in een kast. U kunt een paspop neerzetten om uw creaties op maat te maken.

In een hobbykamer kunt u met een gerust hart uw hobbyspullen laten liggen tot de volgende dag. Zo hoeft u minder vaak alles op te ruimen, omdat u de tafel weer nodig heeft om aan te eten bijvoorbeeld. Van een hobbykamer kunt u ook veel plezier hebben bij deze hobby’s. Van een hobbykamer kunt u ook veel plezier hebben als u graag legpuzzels maakt of online workshops volgt.

Muziekkamer

Is uw hobby muziek luisteren of muziek maken, dan kunt u ook daarvoor een aparte kamer inrichten. In een muziekkamer is geluidsisolatie belangrijk. Een geluidsdichte kamer maken is een ingrijpende klus. Als u het goed wilt doen, moet u niet alleen de muren isoleren, maar ook de ramen, het plafond en de vloer. Bespeelt u een instrument dat een hard geluid maakt of veel lage tonen voortbrengt en woont u in een rijtjeshuis of appartement? Dan moet de isolatie aan hoge eisen voldoen. Laat u hierover voorlichten door een expert.

Heeft u geen directe buren of klinkt uw muziek minder hard? Dan kan het genoeg zijn om een aantal kleinere maatregelen te nemen. Dicht de kieren rondom deuren en ramen met rubberen strips, kies voor dubbel glas en hang geluidwerende gordijnen op. Voor de muren en plafonds kunt u geluidwerende panelen gebruiken, die u bij een bouwmarkt koopt. Deze werken ook goed om de akoestiek te verbeteren. Voor de vloer is tapijt of tapijttegels de beste keuze.

Eerst opruimen

Is de kamer die u opnieuw wilt inrichten nu nog een rommelkamer? Dan is het verstandig om eerst ruimte te maken en goed op te ruimen. In een kamer die u weinig gebruikt staan vaak ook spullen die u weinig of misschien wel nooit meer gebruikt. Waarom zou u die bewaren? Liggen er spullen van de kinderen? Vraag hen dan om die mee te nemen of weg te doen. Zo maakt u door op te ruimen plaats voor nieuwe mogelijkheden.