Wonen zoals u dat wilt
Extreem weer komt steeds vaker voor. Soms valt er in korte tijd zoveel regen, dat het water huizen binnenkomt. Of er staat zo’n harde wind dat bomen en schuttingen omvallen en schade veroorzaken. U kunt zelf veel doen om de schade in zo’n situatie te beperken.
Het belangrijkste is dat u voorbereid bent. Zorg dat u weet of er noodweer op komst is, zodat u maatregelen kunt nemen. Met een paar simpele ingrepen kunt u al veel schade voorkomen. Sommige maatregelen kosten wel wat tijd. Wacht dus niet tot het weerbericht aangeeft dat er storm of hevige regen op komst is, maar kom nu al in actie.
Controleer één keer per jaar of uw dakpannen nog goed liggen. Daarvoor hoeft u niet het dak op. U kunt van een afstand zien of de pannen goed op elkaar aansluiten en recht liggen. Gebruik eventueel een verrekijker.
Heeft u een dakkoepel, lichtstraat of golfplaten op het dak? Of heeft u zonnepanelen? Controleer dan of deze nog goed vastzitten. Kijk ook meteen naar de schoorsteen. Er mogen geen scheuren zitten in het voegwerk en kijk of het lood van de schoorsteen nog netjes aansluit op de dakpannen.
Heeft u een plat dak, controleer de dakbedekking dan op scheurtjes. Verwijder ook ongewenste begroeiing en zorg dat er geen bladeren in de afvoer zitten.
Gaat u liever zelf het dak niet op? Vraag dan iemand anders om dit te doen.
Als uw dakgoot het water goed kan afvoeren, is er minder kans op waterschade. Het is dus verstandig om de dakgoten regelmatig schoon te maken. Plaats een boldraadrooster op de plek waar het water de regenpijp instroomt. Dat rooster zorgt ervoor dat er geen bladeren en vuil in de afvoer kunnen komen. Maak ook dit rooster regelmatig schoon.
Houd de bomen in uw tuin goed bij. Zaag takken die makkelijk kunnen afbreken af. Is de boom zwak, haal dan de hele boom weg.
Controleer of de schuttingen in uw tuin nog stevig staan. Misschien is het nodig om de schutting te verstevigen of te vervangen.
Heeft u een kelder, dan is dat de eerste ruimte waar bij hevige regenval het water binnen kan komen. U kunt uw spullen beschermen door ze op een verhoging van minimaal 10 centimeter te zetten. Gebruik bijvoorbeeld pallets, bakstenen of houten blokken. Leg waardevolle spullen niet in de kelder.
Is er storm op komst? Zorg dan dat uw auto veilig staat, dus niet dichtbij bomen die kunnen omvallen of waar takken van af kunnen breken. Berg ook losse spullen in uw tuin binnen op, zoals parasols en tuinmeubels. Zet de vuilniscontainer in een schuur of garage. Lukt het niet om losse spullen binnen op te slaan? Leg ze dan plat op de grond en dek ze af met iets zwaars. Haal zonneschermen op en sluit alle ramen en deuren.
Een groen dak neemt water op. Als het hard regent, komt er daardoor minder water opeens in de afvoer terecht. Dat verkleint de kans op een overstroming. Een groen dak werkt ook isolerend en verkoelend. Bovendien gaat uw dakbedekking langer mee als u een groen dak heeft. Meer informatie over groene daken vindt u op deze pagina.
Als u minder tegels heeft in de tuin, kan het regenwater makkelijker in de bodem zakken. Als u tegels vervangt door gras of planten, houden die uw tuin ook koeler in de zomer. Daardoor verdampt er minder water. U kunt ook kiezen voor kiezels, grond of schelpen als bodembedekking. Ook die voorkomen dat de grond snel uitdroogt.
Dakgoten en regenpijpen voeren regenwater af naar het riool. Als er erg veel water in één keer naar het riool gaat, kan dat leiden tot een overstroming. Het kan helpen om een deel van het water ergens anders heen te laten lopen, bijvoorbeeld naar een regenton, een sloot of een lager gelegen deel van de tuin. Als u de tuin opnieuw gaat inrichten, is het goed om daarmee rekening te houden. U kunt dan ook denken aan een installatie die het regenwater tijdelijk opslaat om bij droog weer de planten water te geven.