Zo heeft u minder snel wateroverlast in uw tuin

Blijft er na een flinke regenbui veel water in uw tuin staan? Door klimaatverandering komt hevige regenval steeds vaker voor. Met deze aanpassingen kunt u wateroverlast in uw tuin verminderen.

Plant een boom

Bomen vangen veel regeldruppels op met hun takken en buiten de winterperiode ook met hun bladeren. Op die manier werkt een boom als een soort paraplu. Als het flink regent, zorgt een boom ervoor dat de druppels pas later op de grond vallen. Water dat in de boom achterblijft, verdampt gedeeltelijk als het weer droog is.  Een ander deel stroomt langzaam omlaag en komt bij de boomwortels in de grond terecht.

Heeft u ruimte voor een boom in uw tuin? Kies dan een boom die veel water kan hebben, maar die ook tegen hitte en droogte kan. Denk na over de maximale hoogte en breedte die de boom mag hebben en zorg ervoor dat de takken niet boven de tuin van buren kunnen groeien. Houd er ook rekening mee dat een boom schaduw geeft. Het is dus belangrijk om goed na te denken over de plek waar u de boom neerzet. Houd hierbij ook rekening met gevolgen voor uw buren. Krijgt de tuin van de buren door de boom bijvoorbeeld minder zon of vallen er veel bladeren in hun tuin? Het is goed om dit vooraf met uw buren te bespreken.

Plant struiken, planten en bodembedekkers

Heeft u geen ruimte voor een boom? Dan kunt u ook één of meer struiken planten. Die vangen net als bomen veel water op. Planten en bodembedekkers doen hetzelfde. U hoeft niet de hele border vol met planten te zetten. Is er nog tuinaarde te zien tussen de planten? Zorg dan dat de grond losgeharkt is, zodat het water makkelijker wordt opgenomen. U kunt ook een dun laagje schors, cacaodoppen, hennep- of vlasvezels op de aarde leggen. Ook dat houdt regenwater vast.

Neem een groen dak

U kunt een groen dak hebben op uw huis, maar ook op uw schuur of garage. Een groen dak houdt veel water vast. Valt er meer regen dan het groene dak aankan, dan wordt dit langzaam afgevoerd.

Vang regenwater op

In een droge periode kunt u veel plezier hebben van regenwater dat eerder is gevallen. Probeer daarom zo veel mogelijk regenwater op te vangen. Dat kan met een regenton of met een ondergrondse tank. Regenwater kunt u prima gebruiken om uw planten water te geven, maar ook om uw ramen te zemen bijvoorbeeld.

Maak natte gedeelten in uw tuin

Heeft u een grote tuin, dan kunt u een bepaald gedeelte van uw tuin inrichten om water op te vangen. U kunt een buienborder aanleggen, bijvoorbeeld naast de oprit, tuinpad of terras. Een buienborder ligt iets dieper dan de rest van de tuin. In de border zet u planten die goed tegen water kunnen, maar ook tegen droogte. Het is de bedoeling dat het water in een buienborder na een paar uur in de grond is gezakt. Als u een tuin heeft op zandgrond, heeft u genoeg aan een diepte van 15 centimeter. Op kleigrond kunt u de border beter 30 centimeter diep maken.

In een grote tuin kunt u ook een wadi aanleggen. Een wadi is een kuil of een greppel van circa 30 centimeter diep, die regenwater opvangt en langzaam in de bodem laat zakken. Dit regenwater komt van het dak of uit andere delen van de tuin. Wadi staat voor Water Afvoer Door Infiltratie. Een wadi staat alleen onder water bij aanhoudende regen of bij hele harde buien. Een wadi functioneert het best op zandgrond, omdat zand goed water doorlaat. Wilt u de wadi beplanten, kies dan planten die ertegen kunnen om een tijdje in het water te staan.

Tegen de helling in

Loopt uw tuin naar beneden af of is er een lager gelegen gedeelte in de tuin? Dan zal het water altijd naar dit laagste punt stromen. U kunt het water ook onderweg opvangen, bijvoorbeeld met een vlakke of licht hellende border of met een afwateringsgoot. Het water dat u zo opvangt, kunt u naar een ander gedeelte van uw tuin leiden, bijvoorbeeld een vijver, buienborder of wadi.

Vervang tuintegels door verhardingen die water doorlaten

Het terras, het tuinpad en de oprit zijn delen van de tuin waar het water moeilijk in de grond kan zakken. Dit komt omdat tuintegels en bestratingen geen water doorlaten. Als u de tuin opnieuw gaat inrichten, kunt u ook kiezen voor materialen die het regenwater beter doorlaten, zoals grind, waterdoorlatende straatstenen of open tegels met gras ertussen. U kunt ook kiezen voor gewone tegels en die wat verder van elkaar afleggen.

Maak uw terras groener

Staat er na een regenbui vaak water op het terras? Dit kunt u verminderen met plantenpotten of een grote plantenbak. Net als een groen dak houdt al dat groen een groot deel van het regenwater vast dat anders op uw terras valt. U kunt ook kiezen voor een kleine moestuin in een bak met een oppervlakte van één vierkante meter. In een droge periode moet u de potplanten wel water geven. Als u op andere plaatsen in uw tuin water opvangt, hoeft dat geen probleem te zijn.