Koolmonoxide (CO) is een giftig gas. Het ontstaat door onvolledige verbranding van bijvoorbeeld een geiser, cv-ketel, gashaard, kachel of open haard. U kunt het gas niet zien of ruiken. Bij inademing zijn de eerste klachten hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Een hoge concentratie koolmonoxide in het bloed, kan uiteindelijk tot de dood leiden.
Brandweer Nederland en de Nederlands Brandwonden Stichting vragen aandacht voor koolmonoxidevergiftiging omdat de klachten die hierbij ontstaan, niet altijd worden herkend. Hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, een versnelde hartslag… Je denkt al snel aan een griepje. Een forensisch arts vertelt in dit filmpje hoe een jonge vrouw meerdere malen met klachten bij de huisarts was geweest. Maar deze haar klachten niet herkende als kenmerken van koolmonoxidevergiftiging.
Controleren, ventileren en signaleren
Vaak is een slecht functionerende geiser of verwarmingsketel de oorzaak van koolmonoxidevergiftiging. Maar ook een vervuild rookkanaal van een haard of kachel vormt een risico.
Wat kunt u zelf doen?
- Laat uw geiser, cv-ketel of gaskachel jaarlijks controleren door een vakman.
- Laat jaarlijks de schoorsteen van uw haard of kachel vegen.
- Signalen dat uw gasinstallatie mogelijk niet goed werkt zijn buiten de genoemde lichamelijke symptomen: een geel/oranje (in plaats van blauwe) vlam, beslagen ramen en een gaslucht.
Ventileer
In ruimtes met te weinig ventilatie is de kans op koolmonoxidevergiftiging extra groot.
- Zorg altijd voor frisse lucht, zeker in de winter als de verwarming aan staat.
- Laat de mechanische ventilatie altijd aan staan en houd ventilatiegaten en roosters open.
Signaleer
- Hang een koolmonoxidemelder op.
- Een koolmonoxidemelder monteert u net iets anders dan een rookmelder. Hier vindt u duidelijke plaatsingsinstructies.
- Vermoedt u koolmonoxide in huis? Zet ramen en deuren ze ver mogelijk open, ga met uw huisgenoten zo snel mogelijk naar buiten en bel 112.