Zo houdt u uw buren te vriend tijdens de verbouwing

Als u gaat verbouwen kunt u niet altijd voorkomen dat u overlast veroorzaakt bij de buren. En als uw buren aan het verbouwen zijn, zult u er meestal ook wel iets van merken. Daarom is er meestal wel begrip over en weer. Met deze tips zorgt u dat de sfeer goed blijft.

Het is uw goed recht om uw huis te verbouwen. Uw buren kunnen dat niet tegenhouden. Toch is het wel zo netjes om rekening te houden met uw buren. Tegelijkertijd mag u ook van uw buren vragen om begrip te hebben voor de overlast die u veroorzaakt. Het helpt als u in iedere fase van de verbouwing met uw buren blijft praten en luistert naar hun zorgen en wensen.

Betrek de buren bij uw plannen

Gaat u een aan- of uitbouw maken naast de tuin van de buren, bijvoorbeeld om een slaapkamer of badkamer beneden te maken? Of komt er een mantelzorgwoning in de tuin? Dan is het belangrijk de buren te vertellen wat uw plannen zijn. Vertel zo nauwkeurig mogelijk hoe het gebouw eruit komt te zien, hoe hoog het wordt en welk materiaal u gebruikt. Geef uw buren ook de kans om te reageren. Als zij tegen uw aanbouw aankijken, kan het redelijk zijn om bij de keuze van het materiaal rekening te houden met hun wensen. Het kan zijn dat de aan- of uitbouw zon gaat wegnemen en uw buren dat erg vervelend vinden. U hoeft daar geen rekening mee te houden. Als u vergunningvrij mag bouwen, kunnen uw buren geen formeel bezwaar maken. Moet u wel een vergunning aanvragen, dan hebben uw buren zes weken de tijd om bezwaar te maken. Als de gemeente uw buren gelijk geeft, moet u uw plannen intrekken of aanpassen.

Kondig aan wanneer er lawaai is

Weet u wanneer de verbouwing gaat beginnen en hoe lang die vermoedelijk gaat duren? Laat dit dan ook weten aan uw buren. Geef duidelijk aan dat de verbouwing overlast zal veroorzaken en vraag daarvoor begrip. Het is fijn als u ook kunt aangeven in welke periode er veel hak- en breekwerk plaatsvindt. Misschien willen uw buren daar rekening mee houden, bijvoorbeeld door in die periode een vakantie te plannen of overdag wat vaker weg te gaan. Vertel ook hoe laat het werk begint en houd zoveel mogelijk rekening met redelijke wensen, zoals voor acht uur ’s morgens zo min mogelijk lawaai te maken. Misschien kunt u ook de verbouwingswerkzaamheden even onderbreken als een buur een belangrijke werkbespreking heeft of een tentamen moet maken. U kunt ook een kaartje in de bus stoppen bij de buren of andere mensen in de straat. In een appartementengebouw kan het ook handig zijn om een briefje op te hangen. De Gemeente Amsterdam heeft daarvoor een paar leuke voorbeelden op de website staan.

Wees voorzichtig met de tuin en het huis van de buren

Moet de aannemer werken in de tuin van de buren of moet hij daar bijvoorbeeld een ladder of steiger neerzetten? Als er geen andere mogelijkheid is, moeten uw buren daar toestemming voor geven. De aannemer moet voorzichtig zijn met bezittingen van de buren. Dek als het nodig is kwetsbare tuintegels af en wees voorzichtig met tuinmeubels en andere spullen die buiten staan. Als u spullen van de buren beschadigt, moet u de schade vergoeden. Als de aannemer dat heeft gedaan, moet die de schade vergoeden. Een goede aannemer is daarvoor verzekerd.

Houd het buiten netjes

Een container met puin voor de deur is vaak noodzakelijk tijdens de verbouwing. Vraag de aannemer om rommel op de stoep of de parkeerplaatsen direct op te ruimen. Als de verbouwing erg veel stof veroorzaakt die op geparkeerde auto’s terechtkomt, kan het redelijk zijn om een autowasbeurt aan te bieden.

Houd de buren op de hoogte

Duurt de verbouwing erg lang, dan horen uw buren vast graag even hoe het gaat. U ziet hoe de verbouwing vordert maar zij horen alleen het lawaai. Vertel wat er goed gaat en wat tegenzit. Als er iets verandert in de planning, laat dit dan ook weten.

Verras de buren met een aardigheidje

Een langdurige verbouwing is voor uw buren makkelijker te accepteren als ze merken dat u aan hen denkt. Bezorg bijvoorbeeld een bos bloemen, een doosje chocolade of een fles wijn na een week waarin het er hard aan toe ging.

Nodig de buren uit als het klaar is

Het eindresultaat wilt u natuurlijk graag delen met uw buren. Nodig hen uit voor een bezichtiging en trakteer hen op iets lekkers.