Zó is het om duurzaam te wonen

Wilt u weleens zien hoe een warmtepomp werkt of hoe een nul-op-de-meter woning eruit ziet? Er zijn verschillende Ecowijken die u kunt bezoeken en in 2020 kunt u meedoen aan thematours van de Nationale Duurzame Huizen Route.

Misschien overweegt u om uw huis te verduurzamen. Op dit moment gaan de ontwikkelingen snel en vragen veel woningeigenaren zich af welke energiebesparende maatregelen zij voor hun  woning kunnen nemen. Bij spouwmuurisolatie kan iedereen zich wel iets voorstellen, maar hoe ziet bijvoorbeeld verwarming met infraroodpanelen eruit? En wat zijn er voor oplossingen mogelijk als u in een wat ouder huis woont? Hoe anderen dit hebben aangepakt en hoe dat er uit ziet kunt u nu zelf in deze duurzame huizen bekijken.

Ecowijk Houten

In Ecowijk Mandora in Houten staan 36 energie-zuinige huizen. Ze zijn zeer goed geïsoleerd, hebben gedeeltelijk groene daken en worden verwarmd via warmtepompen. U wordt ontvangen in het buurthuis van de wijk waar u een presentatie krijgt. Daarna maakt u een wandeling door de wijk. Er zijn ieder jaar meerdere rondleidingen. Inschrijven kan via de website.

Enexishuizen Zwolle en Maastricht

In een Enexishuis kunt u kennismaken met de vele mogelijkheden van duurzame energie en een slim energienet. Het is een modelwoning waar u allerlei technieken kunt zien: een ‘smart grid’ energienet, koude-warmteopslag of bijvoorbeeld  inductie koken. Via de website kunt u een afspraak maken.

Nationale Duurzame Huizen Route

Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route stellen bewoners hun huis open voor belangstellenden. Er zijn honderden woningen waar u een kijkje kunt nemen, ook bij u in de buurt. In het ene huis heeft de eigenaar zelf het dak geïsoleerd, een ander huis is bijvoorbeeld volledig gasloos gemaakt. De Nationale Duurzame Huizen Route wordt ieder najaar georganiseerd. In het voorjaar zijn er thematours. Zo zijn er in 2020 thematours rond levensloopbestendig wonen, isolatie en warmtepompen. U kunt zich nu al aanmelden. Alle data vindt u op de website. Handig: via de website kunt u het hele jaar door vragen stellen en advies vragen aan de eigenaren van duurzame huizen.

Aardehuizen Olst

In Olst is een ecologische wijk met 23 aardehuizen. Ze zijn gebouwd van afval, tweedehands bouwmateriaal en natuurlijke grondstoffen. De huizen zijn geheel zelfvoorzienend en hebben geen aansluiting voor elektriciteit, gas, water en riool. Het water wordt uit de grond opgepompt en gezuiverd, er is een composttoilet en warmte en stroom komen van zonnecollectoren en PV-panelen. De vereniging Aardehuis organiseert regelmatig rondleidingen en evenementen. Houd daarvoor de agenda op de website in de gaten.

Strowijk Nijmegen

Elke eerste zondag van de maand (op een enkele uitzondering na) kunt u een rondleiding volgen bij woongemeenschap Iewan in Lent bij Nijmegen. Daar staat het grootste strogebouw van Nederland: een complex van 24 sociale huurwoningen, opgetrokken uit stro, leem en hout. In een gemeenschappelijke tuin is een speciaal moerasfilter aangelegd en zijn rietplanten geplant  om het afvalwater van de bewoners te filteren. De gezamenlijke wasmachines draaien op regenwater. Energie wordt opgewekt met zonnepanelen en de bewoners koken op inductie.