Zo klust u veilig

Even een lamp vervangen of een schilderij ophangen lijkt eenvoudig. Toch gebeuren er regelmatig ongelukken tijdens het klussen in en rond het huis. Met deze tips klust u veilig.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. U wilt even snel een nieuwe lamp indraaien en gebruikt een stoel als opstapje. Meestal gaat het goed. Maar als de stoel wankelt, dan kunt u lelijk vallen. De kans op ongelukken is groter bij ouderen en het letsel is vaak ernstiger.

Neem de tijd

Zorg dat u voldoende tijd heeft voor een klus. Zo kunt u alles goed voorbereiden en met aandacht werken. Zorg voor een overzichtelijke werkplek. Leg al het gereedschap klaar en bekijk eventuele werkinstructies. Zorg ook voor goed licht en voor een goede ventilatie.

Sta stevig

Het meest voorkomende klusongeluk is een val van een opstapje of trap. Gebruik nooit een stoel of tafel als opstap, maar een degelijke trap, ladder of steiger. Alle trapjes en ladders die in Nederlandse winkels worden verkocht, voldoen aan het Besluit Klimmaterieel van de Warenwet. Op sommige trappen staat aangegeven tot welke hoogte u er veilig mee werkt. Goed klimmaterieel is alleen veilig, als u het goed gebruikt. Zo hoort een ladder op een stevige ondergrond te staan. Draag schoenen met goede zolen. Verplaats de ladder op tijd, zodat u zich nooit ver uit hoeft te strekken om ergens bij te kunnen. En zorg dat u beide handen vrij heeft als u de ladder opklimt en weer naar beneden gaat.

Denk aan uw huisgenoten

Vertel uw huisgenoten wat u gaat doen en houd kleine kinderen en huisdieren uit de buurt. Kan niemand struikelen over het verlengsnoer? Staan er geen gevaarlijke spullen waar anderen zich aan kunnen bezeren? Pas op dat anderen niet per ongeluk de stroom aanzetten terwijl u een lamp ophangt.

Gebruik goed materiaal

Een bot stanleymes of een slechte schroevendraaier zorgen niet alleen voor ergernis, maar ook voor ongelukken. U schiet daarmee makkelijk uit en u kunt zich dan verwonden. Zorg dat uw gereedschap perfect in orde is. Wees extra voorzichtig bij het werken met elektra. Schakel altijd de stroom uit op de plek waar u werkt en controleer dit. Gebruik een spanningzoeker als u niet zeker weet of er spanning staat op de leiding waaraan u wilt gaan werken. Gebruik een leidingzoeker als u twijfelt of er een stroomkabel loopt op de plek waar u wilt boren. Werk met droge handen of gebruik rubber handschoenen.

Bescherm uzelf

Kies kleding die past bij het werk dat u gaat doen. Beschermende kleding is voor sommige klussen een vereiste.
  • Snijvaste handschoenen beschermen u bij het werken met een stanleymes of zaag. Voor het werken met bijtende vloeistoffen gebruikt u vloeistofdichte handschoenen.
  • Schoenen met een stalen neus kunt u gebruiken als u met zware stenen gaat werken of gaat slopen.
  • Een mondkapje beschermt tegen stof. Als u werkt met giftige dampen, heeft u een mondkapje nodig met een speciaal filter.
  • Een veiligheidsbril beschermt u tegen rondvliegende splinters, metaaldeeltjes en stof. Draag zo’n beschermende bril ook als u werkt met chemische middelen of spattende vloeistof. Veel veiligheidsbrillen zijn ook geschikt voor brildragers.
Wat u ook doet, neem geen onnodig risico. Vraag advies in de bouwmarkt over de veiligheidsmaatregelen die u moet nemen bij een bepaalde klus. Huur bij twijfel liever een klusjesman in. In veel gemeenten is er een klussendienst voor ouderen. Daar werken vrijwilligers die tegen een kleine vergoeding eenvoudige klusjes en reparaties doen. Informeer ernaar bij uw gemeente.