Zo kunt u langer in uw huis blijven wonen en dit kost het

In een huis dat geschikt is voor alle leeftijden, kunt u langer zelfstandig blijven wonen. Heeft uw huis drempels en moet u de trap op naar de slaapkamer? Dan kunt u het huis misschien laten aanpassen. Lees hier de belangrijkste aanpassingen met een schatting van de kosten.

Slaapkamer en badkamer beneden

Als u minder goed kunt lopen, kan traplopen een probleem worden. Een slaapkamer op de eerste verdieping wordt dan moeilijk te bereiken. Als u ziek wordt en veel in bed moet liggen, kunt u juist lastig naar beneden toe. Dan is het fijn om beneden een slaapkamer te hebben, liefst met een badkamer ernaast. Als u dan ziek wordt en zorg nodig heeft, kunt u gewoon dag en nacht beneden blijven.

Heeft u ruimte voor een slaapkamer en badkamer beneden? Of heeft u een aanbouw of een garage die verbouwd kan worden? Of misschien kunt u een aanbouw maken aan de woonkamer, als u genoeg ruimte heeft achter of naast het huis. Voor een tweepersoonsslaapkamer heeft u minimaal ongeveer 13 vierkante meter nodig, voor een badkamer met toilet 4,8 vierkante meter.

Kosten

De kosten van een uitbouw hangen af van de grootte, de uitvoering en de materialen. Een uitbouw die groot genoeg is voor een slaapkamer en badkamer kost tussen de 40.000 en 50.000 euro. Voor de inrichting en afwerking kunnen daar nog kosten bijkomen.

Een garage kunt u voor ongeveer 20.000 euro ombouwen tot leefruimte. U heeft dan een geïsoleerde, verwarmde ruimte met afgewerkte wanden. Wilt u een douche en toilet in de garage laten maken, dan komen er kosten bij voor de aansluiting op de riolering en de inrichting van de badkamer. In dat geval zullen de kosten naar schatting rond de 32.000 euro liggen.

Douche in plaats van bad

Moet u in bad stappen om te kunnen douchen? Of heeft een douchebak met een hoge instap? Dat geeft een grote kans op vallen. Ook wordt het steeds moeilijker om in en uit het bad of de douchebak te stappen als u ouder wordt. U heeft dan meer plezier van een badkamer met een inloopdouche of een douchevloer die bijna gelijk is met de badkamervloer. Daarmee maakt u de badkamer meteen geschikt voor het geval u in de toekomst hulp nodig heeft bij het wassen.

In sommige situaties is het mogelijk om de nieuwe douche in een dag te laten plaatsen. Het bad of de douchebak wordt dan weggehaald. Op de plaats van het bad komt de nieuwe douchevloer. De leidingen moeten opnieuw worden aangesloten en meestal moet ook de muur opnieuw worden betegeld. Hoe meer er moet gebeuren, hoe langer de verbouwing duurt.

Kosten

De kosten van de vervanging van uw bad of douchebak door een nieuwe (inloop)douche zijn afhankelijk van de materialen die u kiest en de aanpassingen die gemaakt moeten worden aan de waterleidingen en de afvoer. De verbouwing kost gemiddeld tussen de 2000 en 8000 euro, inclusief tegelwerk. Kiest u luxe onderdelen en materialen, dan kan het ook meer kosten. Wilt u meteen de hele badkamer verbouwen, waarbij u ook het toilet en de wastafel(s) vervangt? Dan kunnen de kosten oplopen tot 15.000 euro.   

Het hele huis rolstoelvriendelijk

Wilt u uw huis geschikt maken voor een rollator of rolstoel? Een oprijplaat voor de voordeur zorgt ervoor dat u makkelijk over de drempel kunt rijden. Deze kost meestal tussen de 75 en 200 euro, afhankelijk van de hoogte die u moet overbruggen. Drempels in huis kunt u (laten) weghalen en vervangen door drempelvervangers. Of u kunt rubberen drempelhulpen tegen de drempel plaatsen, zodat u er makkelijk overheen kunt rollen. Deze kosten 15 tot 60 euro per stuk, afhankelijk van de hoogte van de drempel.

Om u makkelijk met een rolstoel door het huis te bewegen, kan het nodig zijn om deuropeningen te verbreden. Een deuropening van 85 centimeter is minimaal nodig, 90 centimeter is beter. Dit kost rond de 1400 euro. Soms is een meer ingrijpende verbouwing nodig, bijvoorbeeld om de badkamer, de slaapkamer en de wc aan te passen.

Als u in een rolstoel zit, is het lastig om zelf de deur open en dicht te doen. U kunt hiervoor automatische deuropeners laten aanbrengen. U kunt de deur dan open- en dichtmaken met een afstandsbediening, een drukknop of uw smartphone. Een automatische deuropener is te koop vanaf circa 600 euro. Inclusief installatie door een specialist betaalt u tussen de 1500 en 2000 euro. U kunt ook uw gordijnen, verlichting en verwarming op afstand bedienen.

Traplift

Heeft u een huis met een trap, dan kan het moment komen dat u een lift nodig heeft. Bij bijna iedere trap past wel een traplift, alleen niet bij heel steile trappen. Een traplift kopen is vaak maatwerk, zeker als er één of meer bochten in de trap zitten. Een gemiddelde traplift kost ongeveer 3000 euro, maar 5000 euro komt ook voor. Een traplift maakt de trap minder veilig voor anderen, die lopend de trap op- en afgaan. Bovendien kunt u met een traplift geen rolstoel of rollator meenemen. Heeft u die nodig, dan moet er zowel boven als beneden één staan. In een huislift kunt u wel met uw rolstoel naar boven en naar beneden. Voor een huislift is veel ruimte nodig en de installatie is erg ingrijpend, omdat er een gat moet worden gemaakt in de verdiepingsvloer. Een huislift kost 17.000 tot 20.000 euro.

Mantelzorgwoning bouwen

Als u of één van uw kinderen veel ruimte heeft achter het huis, kunt u ook denken aan het bouwen van een mantelzorgwoning. Dat kan een blijvende aanbouw zijn aan het huis, een vrijstaande woning in de achtertuin of een verplaatsbare mantelzorgwoning. Het voordeel van een verplaatsbare mantelzorgwoning is dat u hiervoor in veel gevallen geen vergunning nodig heeft. Bovendien is deze later weer te verkopen. Een standaard mantelzorgwoning kost 45.000 tot 135.000 euro. Een standaard woning is een woning met een woonkamer en keuken, slaapkamer, badkamer en wc in een vaste indeling. Hoe groter de woning en hoe luxer de gebruikte materialen, hoe duurder. Wilt u zelf een huis laten ontwerpen, dan moet u daar meer geld voor uittrekken. Ook voor een blijvende mantelzorgwoning ligt de prijs hoger, bijvoorbeeld rond de 150.000 euro of meer.

Let op

De genoemde prijzen in dit artikel zijn de bedragen die in 2022 bekend waren. Prijzen kunnen verschillen per regio en zijn afhankelijk van uw wensen en de materialen die u kiest. Door de onzekere situatie in de wereld en de gevolgen voor energie en brandstof, kunnen prijzen erg op en neer gaan.