Zo laadt u accu's en elektrische apparaten veilig op

Bijna iedere dag veroorzaakt een fietsaccu een woningbrand. Ook bij het opladen van uw mobiele telefoon, laptop en andere apparaten met een accu kan brand ontstaan. Met een paar eenvoudige maatregelen bij het opladen en bewaren van uw accu en elektrische apparaten kunt u dat risico verkleinen. Risico- en preventie-expert Sjak van Nieuwkuijk van Interpolis geeft advies.

Een accubrand is een gevaarlijk soort brand. Dat komt omdat een accu erg brandbaar is en omdat een accubrand moeilijk te blussen is. Als een accu of elektrisch apparaat vlam vat, gebeurt dat vaak tijdens het opladen. U kunt zelf veel doen aan de veiligheid tijdens het opladen. Dit zijn de belangrijkste tips.

Algemene tips voor veilig opladen

U kunt de risico’s op brand verkleinen door de accu van uw (elektronisch) apparaat op een veilige manier op te laden.

 • Gebruik de originele oplader. Die oplader 'praat' met het apparaat. Loopt de temperatuur tijdens het opladen te hoog op, dan kan de oplader zichzelf uitschakelen. Goedkope en universele opladers kunnen dat niet. Dat betekent niet dat er meteen brand uitbreekt, maar het risico daarop is wel groter.
 • Laat een accu van een oplaadbaar apparaat niet helemaal leeglopen. Dit kan de accu beschadigen.
 • Laad de accu van een oplaadbaar apparaat op in een droge ruimte zonder brandbare materialen in de buurt. Kies een plek waar het apparaat zijn warmte kwijt kan, zoals een harde ondergrond. Leg het apparaat niet op zachte ondergrond, zoals een matras, kussen of vloerbedekking.
 • Kies voor het opladen een moment overdag, als u wakker bent.
 • Een ongebruikte accu in huis levert onnodig risico op. Lever accu’s en oplaadbare apparaten die u niet meer gebruikt in bij een verzamelpunt.

Specifieke tips voor fietsaccu’s

 • Kijk in de handleiding van de fietsaccu wat de beste manier is om de accu op te laden. Sommige fietsaccu’s kunt u beter niet aan de lader laten zitten als ze vol zijn, bij andere kan dat geen kwaad.
 • Gebruikt u uw e-bike lange tijd niet, laad dan toch tussendoor de accu een keer op. Eén keer per drie maanden opladen is een goede vuistregel. Ook hierover kunt u informatie vinden in de handleiding.
 • Laad een accu op bij normale temperaturen en bewaar de accu in een ruimte waar het nooit erg heet of erg koud is.
 • Een elektrische fiets kunt u het beste in een schuur of stalling opladen, behalve 's winters als de schuur onverwarmd is.
 • Hang een rookmelder op in de ruimte waar u de fietsaccu oplaadt.
 • Vermoedt u dat uw fietsaccu kapot is, bijvoorbeeld omdat hij lekt, sterk ruikt of ongewoon heet wordt? Stop dan met opladen en laat de accu controleren.

Specifieke tips voor elektrische apparaten

Ook het opladen van uw telefoon, tablet of laptop moet zorgvuldig gebeuren. Dit is waar u op moet letten.

 • Heeft u een hoesje om uw telefoon of tablet? Verwijder dit dan voordat u begin met opladen. Zo kan het apparaat beter zijn warmte kwijt.
 • Laad een elektrisch apparaat liever niet ’s nachts op. Leg uw telefoon in ieder geval niet onder uw kussen terwijl het apparaat aan de oplader ligt. Leg het apparaat altijd op een harde ondergrond.
 • Laat het apparaat niet onnodig lang aan de oplader zitten. Vol is vol.
 • Haal de oplader overdag uit het stopcontact.

Tips van de brandweer

De brandweer heeft de belangrijkste tips voor het veilig opladen van accu’s in een handig overzicht gezet.

Toch een fietsaccubrand? Dit moet u doen

Een fietsaccubrand is lastig te blussen. Eigenlijk kunt u alleen zelf iets doen als er nog geen brand is, maar alleen rook. Ziet u rook van uw accu afkomen, probeer de accu of de fiets dan zo snel mogelijk naar buiten te brengen. Komen er al vlammen vanaf? Breng dan uzelf in veiligheid en bel 112.

Een fietsaccubrand kunt u niet zelf blussen. Met water en poeder lukt het niet. De brand lijkt te doven, maar laait meteen weer op als het blussen stopt. Bij een brandende accu komen ook giftige stoffen vrij en de rook is daardoor veel gevaarlijker dan bij andere branden. Daarom is het erg belangrijk dat u zo snel mogelijk wegvlucht van een brandende accu.