Zo laat u uw huis veilig achter, zonder dat het u iets kost

Als u de juiste maatregelen neemt is het risico op inbraak flink te verkleinen. Juist in de zomermaanden. Deze tips kosten u niets!

Tuin

Zorg dat uw huis goed zichtbaar is vanaf de straat. Het maakt uw huis minder interessant voor inbrekers. Voorbijgangers en uw overburen kunnen het dan zien als er ongewenste gasten bij uw huis zijn. Knip daarom de heg bij of snoei een boom nog even bij voordat u vertrekt.

Zorg ook dat de tuin er niet verwaarloosd uit komt te zien. Vraag als u langer met vakantie gaat, aan buren of kennissen of zij het gras een keer willen maaien en de tuin willen sproeien als het droog weer is. De afvalcontainer is een handig opstapje. Zet deze dus in de schuur of op een niet zichtbare plek. Doe dat ook met andere losse spullen in de tuin. Zo kunnen inbrekers ze niet gebruiken om naar binnen te klimmen.

Auto voor de deur

De meeste inbrekers zijn gelegenheidsdieven. Ze zien een huis dat onbewoond lijkt, tikken een ruitje in en slaan hun slag. Zorg daarom dat het huis een  bewoonde indruk maakt. Heeft u een oprit dan kunt u de buren vragen of zij hun auto af en toe daar willen parkeren. Voor hen is het een kleine moeite, en uw huis ziet er meteen bewoond uit.

Brievenbus

Zorg dat de brievenbus niet vol is. Een overvolle brievenbus aan de straat is een duidelijk teken dat u niet thuis bent. Heeft u geen brievenbus? Zorg dan dat er geen stapel post en kranten op de deurmat ligt. Laat de planten bij voorkeur in de vensterbank staan, en zet ze zeker niet bij elkaar op een kluitje op een plek die van buiten zichtbaar is. Vraag buren of bekenden om af en toe de post op te ruimen en de planten water te geven.

Niet doen

  • Leg geen sleutels onder de deurmat of in een bloempot.
  • Laat geen ramen open staan
  • Hang geen briefje op voor de postbode dat u niet thuis bent
  • Laat niet weten via social media zoals Facebook dat u een paar weken weg bent.

Op de website van de politie kunt u lezen welke methodes inbrekers gebruiken om in te breken.

Handige hulpmiddelen

U kunt ook hulpmiddelen kopen om uw huis veiliger te maken, zoals een tijdschakelaar voor het licht of een alarmsysteem.