Zo maakt u uw huis klaar voor de verkoop

Gaat u uw huis verkopen? Dan wilt u het natuurlijk van zijn beste kant laten zien aan mensen die uw woning komen bezichtigen. Hoe maakt u uw huis verkoopklaar, zowel van binnen als van buiten?

Een huis dat goed wordt voorbereid op de verkoop, wordt sneller verkocht en levert meer op. Houd u daarbij wel in gedachten dat verkoopklaar maken iets anders is dan uw huis mooi maken. Zo maakt u uw huis klaar voor de verkoop.

Opruimen

U kunt niet vroeg genoeg beginnen met opruimen, zeker als u al jaren in het huis woont en gaat verhuizen. Maak een plan, houd uw werk overzichtelijk en reserveer een beperkt aantal uren voor deze klus. Zo ziet uw woning er voor de verkoop ruim en overzichtelijk uit.

Opknappen

Kopers zijn alert op kleine dingen. Zorg dat klusjes in huis gedaan zijn en er geen gebroken plinten, losse deurklinken of kledinghaken, kapotte kranen of lampen zijn. Schilder of stuc waar nodig de muren bij en behandel eventuele schimmelplekken.

Lekker fris

Een bedompte geur is funest voor de verkoop. Laat het huis voor de bezichtiging goed doorluchten. Pas op met luchtverfrissers of geurkaarsen. Niet iedereen houdt daarvan.

Bij binnenkomst

Een eerste indruk bij de entree is belangrijk. Zorg dat de voordeur goed in de verf staat en schoon is en hang op de kapstok niet meer dan twee of drie jassen. Schaf eventueel een nieuwe deurmat aan en zet in de hal een vaas mooie bloemen.

De woonkamer

Licht, ruimte en uitzicht zijn belangrijk. Dus zorg voor spiegelschone ramen en open gordijnen. Zet het liefst geen meubels voor het raam en geef de muren een lichte kleur. Laat in duistere hoekjes schemerlampen branden en doe in donkere ruimtes het licht aan voordat de kijkers komen. Zorg ervoor dat alles schoon is. Let daarbij op het houtwerk, de plinten en de meubels. Zorg dat er geen spullen rondslingeren. Laat geen kranten en tijdschriften liggen op de bank, of op de tafel. Laat geen losse spullen op de grond liggen. Een decoratieve fruitschaal of bloemstuk doet juist veel goed. Houd persoonlijke spullen uit het zicht, zoals foto’s en post. Kopers willen niet het gevoel hebben in uw privésfeer terecht te komen. Voor de verkoop hoeft u geen nieuwe meubels aan te schaffen. Als uw huis erg vol staat, is het wel een goed idee om meubels weg te doen of tijdelijk ergens anders op te slaan. Geef oude, afgeleefde meubels eventueel een kleine opknapbeurt. Gebruikssporen op houten meubels laten zich vaak met wat lak of olie wegwerken. Een frisse plaid doet wonderen voor een oude bank.

De keuken

De keuken moet brandschoon zijn. Het aanrecht moet leeg zijn en blinken. Denk ook aan de afzuigkap, de magnetron en de kastjes, zowel van binnen als van buiten. Hang schone hand- en theedoeken op.

Toilet

Besteed extra aandacht aan een schoon en fris toilet. Doe de bril en deksel naar beneden.

De slaapkamers

Laat de slaapkamers eruit zien als een hotel. Maak de bedden goed op met mooi beddengoed en gezellige kussens. Zorg voor een opgeruimde kledingkast en laat geen kleding rondslingeren.

De badkamer

In de badkamer moeten de wastafel en het bad glimmend schoon zijn. Denk ook aan voegen en kitranden en verwijder kalkaanslag. Haal wasmanden en prullenbakken weg. Laat maximaal drie flesje shampoo of douchegel staan en zorg voor mooi gevouwen dikke handdoeken. Laat geen badjassen en gebruikte handdoeken hangen.

De tuin of balkon

Van buiten moet uw huis er ook goed uit zien. Vergeet daarbij de tuin en het balkon niet. Haal weg wat er niet thuishoort. Maai het gras en zaai kale plekken weer in. Schrob de tegels, maak de buitenmeubels schoon en repareer kapotte schuttingen. Laat geen verdorde planten staan, maar zorg voor een nette aanblik.

Schuur of garage

Zorg dat de schuur er goed uitziet. Dat geldt ook voor de garage. Het beste is deze helemaal leeg te maken, zodat goed te zien is hoeveel ruimte er is voor de spullen van de koper.

Gemeenschappelijke ruimten

Woont u in een appartement? Dan is het ook belangrijk dat de centrale toegang, de lift en het trappenhuis en een eventuele galerij een nette indruk maken. Is het daar vaak rommelig? Probeer dan met andere bewoners in de Vereniging van Eigenaren afspraken te maken over het opruimen en schoonhouden van de gemeenschappelijke gedeelten van het gebouw.