Zo maakt u uw tuin of balkon diervriendelijk

Vogels en kleine dieren voelen zich niet thuis in betegelde tuinen of steden met weinig groen. Vindt u dat jammer? Maak dan uw eigen tuin diervriendelijk. Dat kan ook als uw tuin niet zo groot is en zelfs als u alleen een balkon heeft.

In dorpen en steden hebben dieren en planten het moeilijk. In uw tuin kunt u de natuur een handje helpen door de omgeving dier- en plantvriendelijk te maken. Er is zelfs een term voor, een tuinreservaat. Ook op uw balkon kunt u daarmee aan de slag. Het resultaat is een levendige tuin of balkon waarin veel te zien is.

Wat is een tuinreservaat?

Een tuinreservaat is een groen paradijs voor wilde dieren en planten. Denk aan merels, spreeuwen, mussen en andere vogels en insecten als vlinders, libellen, kevers en bijen. In de tuin kunt u ook kleine dieren als egels en eekhoorns tegenkomen en kikkers en padden. In een tuinreservaat staan veel verschillende planten. Een tuinreservaat kunt u inrichten zoals u wilt. Het mag strak met een paar aantrekkelijke plekjes voor dieren. Maar u kunt ook kiezen voor een wildere tuin, waar de natuur op meer plekken haar gang mag gaan.

Zo ziet een tuinreservaat eruit

In een tuinreservaat komt geen kunstgras voor en is er weinig bestraat.. Dit zijn een paar tips om van uw tuin een tuinreservaat te maken of uw balkon diervriendelijk in te richten.
  • Hang nestkastjes op in de tuin of op het balkon. Daarmee kunt u mezen, spreeuwen, steenuilen en veel andere soorten vogels lokken. U kunt een nestkastje kopen in een tuincentrum, maar ook zelf maken. Lees ook de tips op de website van de Vogelbescherming. Of maak zelf een eekhoornhuis.
  • Zet een waterbadje neer. Daar kunnen vogels uit drinken en zich in wassen.
  • Zorg op het balkon voor bloeiende bloemen en kruiden. 
  • Plant struiken en bomen met vruchten, bessen en noten. Denk aan heesters, hazelaars, meidoorn of struikklimop.
  • Ruim niet elk blaadje op maar laat juist een paar rommelhoekjes over voor insecten en andere dieren. Egels vinden opgestapelde bossen takken of een wal van stammetjes fijn om te overwinteren.
  • Zorg dat rupsen, vlinders en bijen aan hun trekken komen en plant nectar- en stuifmeelrijke planten, zoals herfstasters, klaversoorten en duizendblad. Ook kruiden doen het goed. Denk aan kamille, lavendel, munt en tijm. Die zijn ook ideaal voor op het balkon. Nog meer tips voor meer bijen en vlinders in uw tuin leest u op deze website.
  • Geef vogels beschutting door lage en hogere struiken te planten. Vogels vinden ook klimplanten langs muren en schuttingen aantrekkelijk. Het liefst met doornen, dat houdt de katten weg.
  • Voer vogels (in de winter) bij met zaadbollen, vetbollen, pinda’s, pindakaas, broodkruimels en zadenmengsels. Ook op het balkon kunt u voederhuisjes voor vogels ophangen, bijvoorbeeld aan het raam met grote zuignappen. Dan is het altijd feest in uw tuin of op het balkon.
  • Zorg voor zo min mogelijk bestrating wanneer u een tuin heeft. Als richtlijn kunt u maximaal een derde van de tuin aanhouden.
  • Leg in uw tuin een natuurlijke vijver aan met een geleidelijk aflopende oever. Zo kunnen dieren eruit drinken en uit de vijver klimmen als ze er per ongeluk in vallen. Een vijver trekt kikkers aan, maar ook insecten zoals libellen en waterjuffers.