Zo maakt u uw woning rolstoelvriendelijk

Heeft u een rolstoel nodig en wilt u graag in uw eigen huis blijven wonen? Vaak is het mogelijk de woning aan te passen. Soms is een kleine aanpassing genoeg, soms moet er meer gebeuren. Dit is waar u aan moet denken.

Als u niet zonder rolstoel kunt, heeft dat gevolgen voor alle ruimtes in huis. Als uw huis geen trappen heeft en vrij nieuw is, hoeft u misschien niet zoveel te doen. Bij oudere huizen met een trap kan het lastiger zijn om de woning geschikt te maken. Ook als u nog geen rolstoel heeft of bepaalde dingen nog kunt zonder de rolstoel te gebruiken, kan het verstandig zijn de woning alvast aan te passen. Als u bijvoorbeeld de badkamer gaat verbouwen, is het handig om rekening te houden met de eisen voor rolstoelgebruikers. Bovendien wordt uw badkamer daarmee ook geschikt voor als u een rollator gebruikt.

Entree

De eerste aanpassing begint bij de entree. De drempel bij de voordeur kan een lastige hindernis zijn. Verwijderen kan meestal niet, want dan gaat het tochten en loopt het water bij een regenbui uw woning in. U kunt aan beide kanten van de drempel een drempeloploop laten maken. Dat is een op maat gemaakte schuine plaat. Aan de straatkant kunt u de bestrating laten verhogen, zodat er een flauwe helling komt. Dit is niet altijd mogelijk als uw voordeur op de straat uitkomt. Bij een voortuin is het geen probleem. Als u in een rolstoel zit, is het openen van de buitendeur vaak lastig. Het kan dan erg handig zijn als u uw deur elektrisch kunt openen. Buitenverlichting met een bewegingssensor maakt de entree veiliger. Als u in een appartementengebouw woont, kunt u ook drempels tegenkomen in de gemeenschappelijke ruimten, zoals de gezamenlijke entree en de galerij. Ook hier zijn aanpassingen mogelijk, zoals oprijplaten. Overleg hierover met de woningcorporatie of de Vereniging van Eigenaren.

Deuren

Alle deuren in huis moeten breed genoeg zijn om er met de rolstoel doorheen te kunnen. Dat betekent minimaal 85 centimeter breed. In nieuwbouwhuizen zijn deuren meestal 93 centimeter breed. Woont u in een oud huis en is uw deur te smal? Dan kunt u misschien de deuropening laten verbreden. In nieuwe huizen is de breedte van de deuren geen probleem.

Woonkamer

Als u met een rolstoel door het huis beweegt, heeft u ruimte nodig om een bocht te maken of te keren. Om de rolstoel te draaien heeft u een vrije draaicirkel van minimaal 150 centimeter nodig. U kunt in de woonkamer ruimte vrijmaken door meubels weg te halen. Zorg ook dat u alle ramen kunt openen en sluiten vanuit de rolstoel. U kunt daarvoor een elektrische raamopener met afstandbediening aanschaffen. Ook voor het openen en sluiten van de gordijnen bestaan afstandbedieningen.

Keuken

Als u een rolstoel nodig heeft, kunt u met een aantal aanpassingen uw keuken gewoon blijven gebruiken. Zorg bijvoorbeeld voor een keukenblok met ruimte voor de rolstoel eronder. Een goede werkhoogte is 75 centimeter. Zo kunt u de gootsteen en het werkblad bereiken en een maaltijd koken. Een goede diepte voor het aanrecht is 60 centimeter en voor een spoelbak 11 centimeter. Vervang de onderkastjes door ladekastjes, zodat u makkelijk bij de spullen achterin de kastjes kunt. Een inductieplaat werkt makkelijker dan een gasfornuis, omdat u de pannen opzij kunt schuiven. De beste plek voor een oven is op ooghoogte. Mengkranen met verschillende knoppen kunt u laten vervangen door een mengkraan met een hendel.

Badkamer

In de badkamer moet voldoende ruimte zijn om te kunnen rijden en draaien met de rolstoel. Een douchebak is niet handig, omdat u daarvoor over de opstaande rand moet kunnen stappen. U lost dit op met een inloopdouche met een douchezitje. Een eengreepsmengkraan is handiger dan twee kranen. Voor het veilig opstaan van het douchezitje kunt u beugels plaatsen. De wastafel kunt u vervangen door een wastafel met ruimte voor een rolstoel eronder. Ook hier is een eengreepsmengkraan. Er bestaan ook badkamermeubels die in hoogte verstelbaar zijn. Dat is handig als u niet de enige bent die de badkamer gebruikt.

Toilet

Een verhoogd toilet maakt het makkelijker om zelfstandig naar het toilet te gaan. Met behulp van toiletbeugels naast de toiletpot kunt u van de rolstoel op het toilet stappen. U kunt ook veel plezier hebben van een toilet met een douche-föhn installatie. Daarmee kunt u zich automatisch laten wassen en droogblazen. Denk ook aan een goed bereikbaar fonteintje en een wc-papierhouder op de juiste hoogte.

Traplift

Voor bijna alle trappen bestaat wel een traplift. Vaak bestaat een traplift uit een stoel met een motor die op een speciale rail aan de zijkant van de trap is gemonteerd. Het is ook mogelijk een traplift te maken met een plateau. Met de rolstoel rijdt u hierop en de lift brengt u naar boven.

Domotica

Als u in een rolstoel zit, kunt u veel gemak hebben van moderne technologie. Er zijn steeds meer apparaten die u met uw smartphone kunt bedienen. Slimme verlichting kunt u aan- en uitzetten, dimmen en van kleur laten veranderen met uw telefoon. U kunt ook een tijdschema instellen, zodat het lijkt of er iemand thuis is als u weg bent. Met een slimme deurbel kunt u op de telefoon zien wie er voor de deur staat. De nieuwste ontwikkeling is spraakbesturing. U kunt dan bijvoorbeeld de thermostaat bedienen door ertegen te praten.