Zo ontdekt u alles over uw (toekomstige) buurt

Wilt u weten hoe gezond de lucht in uw omgeving is? Of wilt u verhuizen en zoekt u een plek met veel groen en weinig geluidsoverlast? U vindt het op de website van de Atlas Leefomgeving. Daarop staat ook hoeveel supermarkten en huisartsen er dichtbij zijn.

De overheid laat de luchtkwaliteit, het geluidsniveau en de hoeveelheid groen in Nederland meten. Deze informatie is voor iedereen beschikbaar. Zo kunt u zien wat de kwaliteit van de lucht is in uw woonomgeving, of als u bijvoorbeeld wilt verhuizen, in welke buurten veel groen is.

Hoe werkt het?

  • Ga naar de website Check je plek van de Atlas Leefomgeving.
  • Typ uw adres in of klik op de kaart.
  • Drie blokken met informatie verschijnen.

Welke informatie krijgt u?

  • In het eerste blok vindt u de adresinformatie en het energielabel van uw woning, als dat beschikbaar is.
  • In het tweede blok vindt u de leefomgevingskwaliteit. Hierin ziet u of er veel lawaai is, of er genoeg groen is en of er veel schaduwrijke bomen zijn. Een groen, lachend gezichtje betekent zeer goed. Een rood gezichtje met de mondhoeken naar beneden betekent zeer slecht. Zomerhitte in de stad is een apart punt. Daaraan kunt u zien welke buurten koeler blijven als het zomers warm is. Verder kunt u zien of er veel of weinig fijnstof en stikstof in de lucht zit.
  • In het derde blok vindt u informatie over de voorzieningen in de buurt, bijvoorbeeld hoeveel huisartsen en supermarkten er zijn en hoe ver het treinstation en de hoofdweg zijn.
    U kunt ook zien hoeveel sterren er ’s nachts te zien zijn. Dit geeft aan hoe donker het ’s nachts is. Buiten de stad is er minder kunstmatig licht, zodat u daar meer sterren kunt zien.

Wat kunt u ermee doen?

Het is interessant om te kijken hoe uw eigen woonomgeving scoort. Veel kenmerken van uw buurt kent u misschien al, maar het is leuk om uw wijk of woonplaats te vergelijken met andere wijken. Zo kunt u ook kijken waar de luchtkwaliteit het best is. Misschien kunt u die informatie gebruiken om uw dagelijkse wandel- of fietsroute te kiezen.

Denkt u erover om te verhuizen? Dan kunt u de informatie ook gebruiken om een nieuwe woonplaats te zoeken. Scroll naar beneden op de website en lees welke informatie beschikbaar is, zoals de kwaliteit van de lucht, de aanwezigheid van stiltegebieden en het geluid van treinen, vliegtuigen of auto’s. Klik op een link om meer informatie over dat onderwerp te lezen en de kaart te bekijken die erbij hoort. Zo kunt u makkelijk een omgeving vinden die aan uw wensen voldoet. Andere kenmerken waarop u kunt zoeken zijn bijvoorbeeld de hoeveelheid bomen, de hoogte van de bomen en de mogelijkheden om te bewegen en te zwemmen in de buurt.

Heeft u al een bepaald huis of een bepaalde buurt op het oog waarnaar u wilt verhuizen? Vul dan het adres of de postcode in om de informatie in de omgeving te bekijken. U kunt dan zien hoe de omgeving scoort in vergelijking met de omgeving waar u nu woont. Ook krijgt u informatie over de gemiddelde woningwaarde in uw nieuwe buurt.