Zo regelt u een inbraakveilige woning met goed hang- en sluitwerk

Een inbraak meemaken is een nare ervaring. Veel mensen voelen zich minder veilig in hun eigen huis na een inbraak. Gelukkig kunt u zelf veel doen om het een inbreker moeilijker te maken, als u uw huis goed beveiligt. De kans is groot dat een inbreker uw huis dan overslaat of dat het niet lukt om binnen te komen. In dit artikel leest u wat u kunt doen.

In 2023 werd gemiddeld zo’n 70 keer per dag ingebroken in Nederland. Dat laat onderzoek van Interpolis zien. Het is goed nieuws dat het aantal inbraken in 2023 is gedaald met 5 procent in vergelijking met 2022. In de Inbraakbarometer kunt u het inbraakrisico in uw eigen wijk bekijken.

Sloten met een keurmerk

Een goede beveiliging van uw huis begint met het goed afsluiten van deuren en ramen. Daarvoor heeft u goede sloten en vergrendelingen nodig, die door een inbreker niet makkelijk kapot te maken zijn. Maar ook andere onderdelen van deuren en ramen zijn belangrijk, zoals de scharnieren en de metalen deurschilden die het slot of de vergrendeling beschermen. Dit heet ook wel deurbeslag.

Als u nieuwe sloten gaat kopen, is het belangrijk om te letten op het keurmerk van de SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw). Er zijn sloten met één, twee of drie sterren. Hoe meer sterren een slot heeft, hoe langer een inbreker erover doet om het open te breken.

Deuren beveiligen

De voor- en achterdeur van uw woning kunt u het beste beveiligen met een meerpuntsslot met twee of meer sterren. Daarmee wordt de deur met één sleutel op meerdere plaatsen op slot gedraaid. Het kozijn waar het meerpuntsslot in sluit, moet op deze plaatsen metalen kommen hebben, ook wel sluitkommen genoemd. Een meerpuntsslot is één van de duurste sloten. Heeft u al een meerpuntsslot met één ster? Dan is uw deur al goed beveiligd.

U kunt ook kiezen voor een normaal hoofdslot met twee sterren, waarmee de deur maar op één plaats in het slot wordt gedraaid. Of u kiest een hoofdslot met één ster en één of meer bijzetsloten met één ster. Een bijzetslot is een slot dat kan worden bijgeplaatst als het hoofdslot alleen niet genoeg is. Daarmee sluit de deur ook op meerdere plaatsen.

Deurschilden

Deurschilden beschermen het slot, zodat een inbreker het slot niet makkelijk kapot kan maken of de cilinder kan verwijderen. Het is belangrijk om te kiezen voor een deurschild met minimaal 2 sterren met cilindertrekbeveiliging. Dat is een schild op het slot waarmee u kunt voorkomen dat inbrekers de cilinder eruit kunnen trekken. Bij cilindertrekken draaien inbrekers eerst een schroef in de cilinder. Daarna trekken ze met een speciale cilindertrekker aan de cilinder, zodat die afbreekt. Op deze manier kan een inbreker binnen een halve minuut binnen zijn. Zorg ook dat het slot geen schroefjes aan de buitenkant van de woning heeft. Heeft u wel een goed schild zonder kerntrekbeveiliging, zorg dan dat de cilinder niet meer dan 3 millimeter uitsteekt.  Daders kunnen die anders eenvoudig afbreken met een tang.

Scharnieren

Het is belangrijk dat de scharnieren in orde zijn. Als de deur naar binnen draait, zijn normale scharnieren van goede kwaliteit voldoende. Maar draait de deur naar buiten, dan vragen de scharnieren extra aandacht. Als de pennen makkelijk uit de scharnieren te tikken zijn, heeft u dievenklauwen nodig als extra beveiliging. Dievenklauwen zijn metalen pennen die aan de scharnierkant uit de deur steken. Bij het sluiten van de deur vallen deze in metalen sluitkommen in het kozijn. U kunt ook kiezen voor goedgekeurde scharnieren met ingebouwde dievenklauwen.

Extra beveiliging voor de voordeur

  • Met een anti-inbraakstrip kunt u de ruimte tussen de deur en het kozijn afdekken. Zo kunnen inbrekers niet tussen de deur en het kozijn komen met een plat stukje plastic bijvoorbeeld. Ze doen dat vaak om te proberen het slot van buitenaf open te maken. Dat heet flipperen. Als de deur niet op slot is gedraaid, is dat heel makkelijk. Flipperen kan alleen bij deuren die naar binnen draaien. U kunt flipperen ook voorkomen met een speciale voordeurbeveiliger. Dit is een metalen plaatje dat u aan de binnenkant van het kozijn vastmaakt.

  • Een kierstandhouder maakt het mogelijk om de voordeur slechts gedeeltelijk te openen. Door de beugel over de hendel te klappen kan de deur niet verder dan een kier worden geopend. Zo kan iemand die aanbelt niet meteen binnenkomen. Een kierstandhouder is steviger dan een deurketting en makkelijk te installeren.
  • Een brievenbusbeveiliger voorkomt dat inbrekers met een haak door de brievenbus kunnen hengelen om de deur te openen.

Schuifdeuren

Schuifdeuren kunt u beveiligen met een goedgekeurd haakslot. U kunt een schuifpui nog extra beveiligen door binnen een stok neer te leggen achter de schuivende deur. Als het een inbreker lukt het slot open te breken, kan hij de deur nog steeds niet open schuiven.

Draairamen

Een raam dat naar buiten draait, moet twee goedgekeurde scharnieren hebben. Als de scharnieren niet goed genoeg zijn, kunt u dievenklauwen toevoegen. Dit is vooral belangrijk als het raam makkelijk te bereiken is.

Elk raam moet afgesloten worden met goede vergrendeling. Als het raam makkelijk bereikbaar is, is het een goed idee om het ook te beveiligen met een goedgekeurd slot en/of een goedgekeurd bijzetslot met SKG keurmerk.

Voor ramen die kunnen draaien én kantelen, heeft u een goedgekeurde sluiting nodig die het raam aan de bovenkant en aan de zijkant vergrendelt. Het is raadzaam een goedgekeurd slot te gebruiken als het raam makkelijk te bereiken is.

Heeft u een klein raampje dat kan openklappen? Ook daar kan een handige dief door naar binnen komen. Maak het onmogelijk met een barrièrestang.