Zo regelt u een traplift

Als traplopen moeilijker wordt, kunt u thuis een traplift laten installeren. Dan kunt u zittend naar boven en beneden. Andere mensen in huis kunnen gewoon de trap blijven gebruiken. U kunt een traplift aanvragen via de gemeente of zelf aanschaffen. Dit is waar u op moet letten.

Elke trap is anders. Een traplift is daarom maatwerk. Gelukkig past op bijna elke trap een traplift. Het maakt niet uit of de trap recht is, een of twee bochten heeft, een spil- of wenteltrap is of dat er een tussenbordes is. Een traplift is meestal passend te maken.

Een traplift bestaat uit een rail langs de trap met daarop een stoel met een motor. De rail kan aan de buitenkant worden geplaatst, waar de treden het breedst zijn, of aan de binnenkant, waar de treden het smalst zijn. Voordeel van een traplift aan de binnenkant van de trap is dat de trap ook veilig blijft voor mensen die de trap gewoon willen gebruiken. Dat komt omdat het brede deel van de traptrede vrij blijft. De leuningen en de zitting van het stoeltje kunt u meestal inklappen, zodat anderen er geen last van hebben. De zitting kunt u draaien, zodat u gemakkelijk op kunt staan.

Aanvragen via de gemeente

U kunt een traplift aanvragen bij het Wmo-loket van de gemeente. Binnen drie tot zes maanden beslist de gemeente of u in aanmerking komt voor een traplift via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Als de gemeente positief besluit, krijgt u de traplift in bruikleen en betaalt u maandelijks een eigen bijdrage van 19 euro (2023). Meestal krijgt u van de gemeente de goedkoopste lift voor uw situatie. U kunt dus niet zelf een lift kiezen.

Zelf kopen

Als u zelf een lift aanschaft, kunt u wel zelf kiezen welke lift u neemt. Ook hoeft u minder lang te wachten, vaak maar enkele dagen. Neem hiervoor contact op met een thuiszorgwinkel en/of een trapliftproducent bij u in de omgeving. Iemand komt dan bij u thuis kijken wat in uw situatie de beste oplossing is. U krijgt advies over de mogelijkheden en de kosten. Als u wilt, kunt u bij verschillende leveranciers een offerte aanvragen en dan een keuze maken.

Nieuw of tweedehands

Een nieuwe traplift met een bocht is te koop vanaf zo'n vijfduizendeuro. Een lift voor een rechte trap is goedkoper, bij een trap met meer bochten is de prijs hoger. Een tweedehands traplift is voordeliger. Of een tweedehands traplift mogelijk is, hangt af van de situatie in uw huis en van de voorraad bij de leverancier. Een passende rail zal tweedehands niet altijd leverbaar zijn. Gebruikte stoelen zijn vaak wel op voorraad. U kunt een traplift ook huren. Dat kan een voordelige oplossing zijn als u de traplift tijdelijk nodig heeft, bijvoorbeeld als u aan het revalideren bent.

Onderhoud

U kunt bij een traplift een onderhoudscontract afsluiten. Ieder jaar wordt de traplift dan nagekeken en bij een storing kunt u de leverancier bellen voor een monteur. Zonder onderhoudscontract krijgt u na reparatie een rekening. Een onderhoudscontract kan tussen de 150 en 350 euro kosten.

Rollator

Gebruikt u in huis een rollator, dan kunt u het beste boven en beneden een rollator neerzetten. Zit u in een rolstoel, dan is een traplift alleen geschikt als u zelfstandig de overstap van rolstoel naar traplift kunt maken en andersom. Lukt dat niet, dan heeft u een ander type lift nodig. Zulke liften zijn vaak te groot voor woonhuizen.