Als u wilt verhuizen, is het belangrijk om op tijd te beginnen. Dat begint met het verkopen van de oude woning en het kopen van een nieuwe woning of het zoeken van een nieuw huurhuis. Het is verstandig om daar ruim tijd voor uit te trekken, bijvoorbeeld een halfjaar of langer. Maar houd er ook rekening mee dat het ineens heel snel kan gaan. Ondertussen kunt u vast een aantal zaken voorbereiden.
Drie tot zes maanden voor de verhuizing
Begin met het opruimen van de zolder, de kelder of de garage. Daar staan vaak spullen die u weinig gebruikt en die u misschien niet hoeft mee te verhuizen naar een nieuwe woning. Ga daarna verder in de andere ruimten in huis. Als u een eigen huis heeft, is het verstandig om met opruimen te beginnen voordat het huis in de verkoop gaat. Besteed ook aandacht aan het verkoopklaar maken van het huis.
Maak lijstjes met namen en adressen van personen en instanties die straks een adreswijziging nodig hebben. Denk aan uw huisarts en andere zorgverleners, de sportclub, familie, vrienden en kennissen.
Pak uw administratie erbij en ga na welke zaken u moet regelen voor de verhuizing. Denk daarbij aan verzekeringen, de bank, de internetaanbieder en het energiebedrijf.
Koop of huur verhuisdozen en begin met inpakken van zaken die u in uw oude huis niet meer nodig heeft. Gaat u zelf verhuizen, met hulp van mensen uit uw omgeving? Dan is het verstandig om ruim op tijd op zoek te gaan naar een verhuisbusje. Heeft u een auto met trekhaak, dan kunt u ook een aanhangwagen huren. Dat is goedkoper. Wilt u een verhuisbedrijf inschakelen? Begin ook dan ruim op tijd. Ga op zoek naar een verhuisbedrijf en vraag offertes aan. Verhuisbedrijven zijn vaak druk, dus plan de verhuisdatum in zodra u weet dat wanneer u de sleutel krijgt. De kosten voor een verhuizing kunnen behoorlijk oplopen. Zoek uit of u een verhuiskostenvergoeding krijgt.
Heeft u hulp nodig om in huis te klussen? Vraag dan in uw kennissenkring of iemand u wil helpen of ga op zoek naar klusbedrijven. Is er een verbouwing nodig, regel dat dan op tijd. Aannemers zijn vaak lang van tevoren bezet. Stel vast wat u in uw nieuwe huis verbouwd wilt hebben en wat uw budget is.
Een maand voor de verhuizing
Een maand voordat u verhuist kunt u uw adreswijzigingen gaan versturen. Dit kan telefonisch, via de app, met een verhuiskaartje of met de Verhuisservice van PostNL. Deze verhuisservice geeft uw adresgegevens door aan bedrijven die u aanvinkt. Ook krijgt u post die naar uw oude adres wordt gestuurd nog tot (minimaal) twee weken na de verhuisdatum automatisch doorgestuurd naar uw nieuwe adres. Aan de gemeente en de Belastingdienst kunt u vanaf vier weken voor de verhuisdatum uw nieuwe adres doorgeven. Dit kunt u niet met een kaartje doen, maar alleen online via uw DigiD. Eventueel kunt u ook zelf naar het loket gaan.
Om het huis schoon achter te laten, is het goed om op tijd te beginnen met een grote schoonmaak. Doe dat kamer voor kamer. Haal voorraadkasten leeg, maak de restjes op of gooi ze weg en maak kastjes en meubels schoon. Laat kleden reinigen, was de gordijnen en lucht dekbedden en dekens.
Twee weken voor de verhuizing
De belangrijkste taak nu is het inpakken van de spullen. Schrijf op elke doos wat erin zit en naar welke ruimte die moet. Zorg dat deze ruimte in het nieuwe huis ook duidelijk is aangegeven, bijvoorbeeld met een sticker op de deur. Maak één of meer dozen met spullen die u de eerste dagen na de verhuizing meteen nodig heeft en houd die apart. Dat bespaart zoekwerk in uw nieuwe woning. Denk aan toiletspullen, medicijnen, handdoeken, beddengoed, schone kleren en eten en drinken.
Een dag voor de verhuizing
De laatste zaken
- Haal meubels uit elkaar die niet door de deur passen.
- Haal de legplanken uit kasten die meeverhuizen.
- Maak lampen los van het plafond en de muren.
- Neem de gordijnen van de rails en pak ze in.
- Maak apparaten los uit het stopcontact en ontkoppel het gasfornuis.
- Zet de trommelbeveiliging van de wasmachine vast.
- Ontdooi de vriezer en de koelkast.
- Noteer de meterstanden en geef ze zo nodig door aan het energiebedrijf.
- Maak eten klaar voor de volgende dag.
De dag van de verhuizing
Is het huis leeg en de verhuiswagen vol? Loop dan nog een keer door het huis om te kijken of u niets bent vergeten. Doe de ramen dicht en controleer of u alle sleutels heeft. Doe waardevolle spullen in een aparte tas die u bij zich heeft. Zorg er bij het nieuwe huis voor dat eerst de meubels en andere grote spullen worden uitgeladen en dat dozen in de goede ruimtes worden neergezet.
Na de verhuizing
Het uitpakken kan beginnen. Neem daar ruim de tijd voor, zeker een paar dagen. Zo kunt u ook rustig nadenken over de uiteindelijke inrichting, het leukste onderdeel van een verhuizing. Breng ten slotte gehuurde verhuisdozen terug.