Wonen zoals u dat wilt
Een woninginbraak wordt vaak gepleegd door een gelegenheidsdief. Zo’n inbreker maakt gebruik van zwakke plekken in de beveiliging van een huis, zoals een raam dat openstaat of een zwak slot op de deur. Beveiligingscamera’s en stevig hang- en sluitwerk schrikken inbrekers af. Risico- en preventie-expert Sjak van Nieuwkuijk van Interpolis geeft tips hoe u ervoor kunt zorgen dat een inbreker uw huis liever voorbij loopt.
Het is verstandig om goedgekeurde sloten te hebben. Een inbreker kan van een afstand niet zien hoeveel sterren een slot heeft. Met stevig deurbeslag, zoals deurklinken en schilden, laat u wel zien dat u aandacht heeft voor inbraakbeveiliging. Ook een schild dat uw slot beschermt tegen cilinder trekken is van een afstand zichtbaar.
Inbrekers worden niet graag gezien. Een lamp bij de voordeur die een inbreker in het volle licht zet, schrikt inbrekers af. Maar een inbreker kan ook voordeel hebben van goede verlichting, zeker als het licht schijnt op een plek waar buurtbewoners en voorbijgangers hem niet kunnen zien, bijvoorbeeld in de achtertuin. Denk dus goed na waar u een lamp het beste kunt ophangen.
Inbrekers willen niet het risico lopen dat ze op camerabeelden worden herkend. Een beveiligingscamera aan de gevel kan ervoor zorgen dat een inbreker uw huis liever overslaat. Ook een videodeurbel heeft een camera en kan inbrekers afschrikken. Als u een video deurbel of beveiligingscamera aan de voorgevel heeft, moet u dit laten weten met een sticker. Deze sticker is vaak al voldoende om inbrekers af te schrikken. Het maakt dan niet zoveel uit of u een werkende camera heeft. Een gelegenheidsinbreker neemt het risico liever niet. Als u gebruik wilt maken van een camera moet u zich aan een aantal regels houden.
Als u een beveiligingscamera of videodeurbel heeft, kunt u deze aanmelden bij de politie. Als er in uw buurt een inbraak wordt gepleegd, kunt u de politie helpen door de camerabeelden te laten zien.
Heeft u een alarmsysteem dat aan de buitenkant van uw woning zichtbaar is, bijvoorbeeld omdat er een buitensirene is, of omdat u een waarschuwingssticker heeft opgehangen? Dit kan gelegenheidsinbrekers afschrikken. Bedenk wel dat er ook inbrekers zijn die een alarmsysteem zien als een teken dat u waardevolle spullen in huis heeft. Zij kunnen proberen uw alarmsysteem te omzeilen. Zorg daarom voor een goed en professioneel alarmsysteem, dat is geïnstalleerd door een vakman.
Inbrekers hebben niet graag te maken met een hond, zeker niet met een hond die blaft. Heeft u een waakhond, dan loopt een inbreker uw huis liever voorbij.
Als u niet thuis bent als het donker is, kan het helpen om te zorgen dat er licht brandt in huis. Gaat u ’s avonds van huis, dan is het genoeg om licht te laten branden in bijvoorbeeld de woonkamer. Als u op vakantie gaat, kunt u regelen dat het licht alleen ’s avonds aan gaat en ’s nachts en overdag uit is. U kunt dit doen met tijdschakelaars, die ervoor zorgen dat bepaalde lampen aan- en uitgaan op het tijdstip dat u vooraf kiest. Als u slimme verlichting heeft, kunt u dit regelen via een app. In de app kunt u vooraf instellen wanneer het licht aan of uit is, maar u kunt ook op afstand uw verlichting bedienen. Zo lijkt het alsof u thuis bent, omdat het licht steeds op andere momenten aan of uit is.
Laat inbrekers liever niet zien welke dure spullen er bij u te halen zijn. Berg laptops, telefoons en camera’s zoveel mogelijk op. Toch is het ook niet verstandig om het huis perfect opgeruimd achter te laten als u langere tijd weg bent. Met een paar kopjes op het aanrecht of een voerbak voor de hond lijkt het net alsof het huis bewoond is. Zorg wel dat er geen stapel post zichtbaar is achter de voordeur.
Inbrekers willen zo min mogelijk lawaai maken. Lopen over grind maakt altijd geluid, dus het kan helpen om te kiezen voor een grindpad naar uw voordeur.
Met WhatsApp BuurtPreventie (WABP) kunnen buurtbewoners elkaar waarschuwen bij verdachte situaties. In buurten met WhatsApp Buurtpreventie hangt een bordje waarop staat dat er een WhatsApp-groep actief is. Dat helpt om inbrekers af te schrikken. Als er nog geen groep is in uw buurt, kunt u zelf met WhatsApp Buurtpreventie beginnen.
Op de InbraakBarometer van Interpolis kunt u zien hoeveel er bij u in de buurt wordt ingebroken. U vult de 4 cijfers van uw postcode in en u kunt zien hoeveel inbraken en pogingen tot inbraak er in de laatste 3 maanden zijn geweest in uw postcodegebied. Is het inbraakrisico in uw wijk laag? Dat geeft een gerust gevoel, maar het betekent niet dat inbraken niet voorkomen. Is het inbraakrisico in uw wijk hoog? Dan is het extra belangrijk om uw huis goed te beveiligen.