Zo verduurzaamt u uw woning (en wat bespaart dat)

Energiebesparende maatregelen zijn niet alleen goed voor het milieu. U bespaart ook direct op uw energierekening en u verhoogt uw wooncomfort.

Isolatie

Als u uw vloer, dak of muren isoleert, kunt u flink besparen op de stookkosten. Ook zult u direct merken dat het binnen behaaglijker wordt, en u minder last heeft van tocht en vochtplekken. Vloerisolatie en spouwmuurisolatie leveren beide per jaar een besparing op van zo’n 200 euro. De buitenmuren isoleert u al vanaf 750 euro, vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning 1.500 euro. Dakisolatie geeft de grootste besparing: zo’n 500 euro per jaar. Maar het is met een investering van gemiddeld 4.000 euro ook de duurste vorm van isolatie. Als u de zolder niet gebruikt als leefruimte, dan kan het isoleren van de zoldervloer een voordelig alternatief zijn.

Isolerend glas

Moet u een raam vervangen of heeft u last van tocht? Kies dan voor HR++ glas. Het isoleert veel beter dan enkel glas, maar ook beter dan standaard dubbel glas. U merkt dat meteen in uw stookkosten. Triple glas isoleert nóg beter, maar past niet in elk kozijn. Voor monumentale panden is er speciaal isolerend monumentenglas. Als u in een eengezinswoning al het enkel glas vervangt door HR++ kost dat zo’n 3.500 euro. U bespaart er 300 euro per jaar mee en woont direct comfortabeler. Let op: als u de woning beter isoleert is het ook van belang goed te letten op de ventilatie. Een te vochtige woning kan leiden tot allerlei klachten zoals hoofdpijn, benauwdheid, hoesten, slijmvorming, chronische neusverkoudheid en astma. Door goed te ventileren voorkomt u dit soort problemen.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen kunt u zelf stroom opwekken. Een set van 10 panelen kost inclusief installatie ongeveer 4.600 euro. Als particulier woningbezitter kunt u de btw terugvragen. Dat maakt de 10 zonnepanelen ongeveer 750 euro goedkoper. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee. U kunt hiermee bij een gemiddelde eengezinswoning wel 450 euro per jaar op uw energierekening besparen. Zie ook:  Zonnepanelen op het dak, wat levert het me op
 

Wist u dat?

Een duurzame woning ook een gunstige invloed heeft op de waarde van de woning. Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat woningen met energielabel A gemiddeld 10 procent meer opleveren bij verkoop vergeleken met woningen met energielabel D.  Ook staan woningen met een energielabel A gemiddeld een maand minder lang in de verkoop dan een woning met een energielabel D.

Zonneboiler

Met een zonneboiler zorgt u zelf voor warm water. Op het dak staat een zonnecollector met buizen die door de zon worden verwarmd. ’s Zomers levert hij bijna al uw warme water, in de winter zal het water ook van uw combiketel of warmtepomp moeten komen. De prijs van een zonneboiler ligt tussen de 2.000 en 4.500 euro.

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Het is een duurzaam alternatief voor de gasgestookte HR-ketel. Ook is het een prettige manier van verwarmen. Een warmtepomp zorgt namelijk voor een zeer constante temperatuur in huis. De eenmalige kosten zijn ongeveer 4.000 euro, maar u bespaart hiermee dan ook 300 euro per jaar aan energielasten. Bovendien is er nu een gunstige subsidieregeling waarmee u 30 tot 50 procent van de investeringskosten vergoed krijgt.

Meer weten?

Op de website rabobank.homeQgo.nl kunt u de HuisScan invullen. U krijgt dan een uitgebreid overzicht van maatregelen om energie te besparen. Per maatregel ziet u wat de kosten en opbrengsten zijn voor uw specifieke woning. Ook kunt u eenvoudig een offerte voor de maatregelen aanvragen.