Zo vindt u een betrouwbare schoorsteenveger

De winter komt eraan en dat betekent dat veel mensen de haard of houtkachel weer aansteken. Maar is uw schoorsteen wel schoon? En waar vindt u een betrouwbare schoorsteenveger?

In Nederland ontstaan jaarlijks ruim tweeduizend grote en kleine schoorsteenbranden. Door het rookkanaal jaarlijks te laten vegen, beperkt u het risico op schoorsteenbrand. Maar hoe weet u of uw schoorsteenveger wel goed werk levert?

Opgeleide schoorsteenvegers

Het beroep schoorsteenveger is geen beschermd beroep. Ook bestaat er geen keurmerk Schoorsteenvegen. Iedereen mag zichzelf dus schoorsteenveger noemen. De Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond (ASPB) zou graag zien dat er wel zo’n keurmerk komt. De schoorsteenvegers die bij deze bond zijn aangesloten, hebben in elk geval een opleiding tot Gezel of Meester Schoorsteenveger afgerond. Ook houden zij hun vakkennis bij. Een bij de ASPB aangesloten schoorsteenveger vindt u via Schoorsteenveger.nl. U kunt zoeken op naam of op postcode. Daarnaast kunt u zoeken op specialisaties als rieten daken of schoorsteenreparatie.

Schoorsteenvegen en de verzekering

Als er brand in uw schoorsteen ontstaat, kunt u bij schade een beroep doen op uw verzekering. Het is dan wel belangrijk dat u uw schoorsteen goed onderhouden heeft. Verzekeraar Interpolis biedt via zijn Preventiewinkel schoorsteenvegen als dienst aan. Daarbij maakt de verzekeraar gebruik van bij de ASPB aangesloten schoorsteenvegers. U hoeft zelf niet te zoeken op naam of postcode, Interpolis stuurt de dichtstbijzijnde schoorsteenveger.

Hoe vaak vegen?

Als u de openhaard of kachel als hoofdverwarming gebruikt, moet u de schoorsteen twee keer per jaar laten vegen en controleren. Gebruikt u uw openhaard of kachel voor de sfeer, dan is een keer per jaar vegen en controleren voldoende. U verkleint daarmee het risico op schoorsteenbrand. Ook de kans op een dodelijke koolmonoxidevergiftiging is kleiner als u de schoorsteen jaarlijks onderhoudt.

Schoorsteenbrand: snel handelen!

Een schoorsteenbrand herkent u aan een loeiend geluid uit het rookkanaal. Snel handelen kan de schade binnen de perken houden:
  • Doof het vuur met zand. Gebruik NOOIT WATER om het haardvuur te doven. Water zorgt voor stoomvorming, waardoor de druk in het rookkanaal snel toeneemt. Als gevolg van de druk kan het rookkanaal scheuren en exploderen;
  • Sluit zo mogelijk de schoorsteenklep en de luchttoevoer van de kachel;
  • Bel de brandweer: 112;
  • Ventileer de ruimte zodra het vuur is gedoofd – dit vanwege de vorming van koolmonoxide;
  • Na een schoorsteenbrand moet u de schoorsteen eerst laten vegen en inspecteren voordat u weer mag stoken.