Maak kennis met de buren
De eerste mensen die u wilt leren kennen in uw nieuwe buurt, zijn natuurlijk uw buren. Bel gewoon een keer aan om u voor te stellen. Voor een uitgebreide kennismaking kunt u hen een keer op de koffie vragen. Dat is een eenvoudige manier om elkaar te leren kennen.
Uw buren kunnen u ook veel vertellen over de buurt. Of er wel eens een buurtfeest of andere buurtactiviteit wordt georganiseerd bijvoorbeeld. En of er een WhatsApp-groep is. Handig om meteen te weten.
Wilt u meer mensen uit de buurt uitnodigen voor een kennismaking ? Een leuke manier hiervoor is om een open huis te houden voor een deel van de straat of de galerij. Bel aan bij de buurtbewoners die u wilt uitnodigen of doe een kaartje in de bus, waarop u zich kort voorstelt. Wie u bent, wat u doet en waar u vandaan komt bijvoorbeeld. Met hetzelfde kaartje kunt u buurtbewoners uitnodigen voor een kopje koffie.
Nodig vrienden en familie uit
Een nieuw huis voelt pas echt als thuis als ook vrienden en bekenden er zijn geweest. Misschien ook wel uw oude buren. Als zij u in uw nieuwe omgeving zien, bent u écht verhuisd. Nodig iedereen uit die u graag over de vloer heeft. Allemaal tegelijk of iedereen apart, net wat u prettig vindt. Bak een lekkere taart of koekjes voor hen, dat geeft meteen een huiselijk gevoel. Of vraag mensen te eten. Hoe meer u uw huis gebruikt, hoe meer u zich er thuis voelt.
Ga wandelen of fietsen
Lopen en fietsen zijn goede manieren om uw nieuwe buurt te leren kennen. Heeft u de weg naar de winkel al gevonden? Probeer de volgende keer eens een andere route te vinden. Sla een zijstraat in of neem een omweg langs de singel. Zoek ook de belangrijkste voorzieningen op, zoals de bibliotheek, het theater en het park. Probeer van de ene naar de andere plek te lopen of te fietsen. Weet u het even niet meer? Vraag gewoon de weg aan de voorbijganger. Zo gaat u zich stap voor stap meer thuis voelen in uw nieuwe woonomgeving.
Maak gebruik van de bibliotheek
Bij de bibliotheek kunt u tegenwoordig steeds meer doen dan alleen boeken lenen en de krant lezen. U kunt er bijvoorbeeld een cursus volgen of een interessante lezing bijwonen. Soms kunt u er ook een kopje koffie drinken aan de leestafel. Verder vindt u er veel informatie over de gemeente en de buurt. Ten slotte is de bibliotheek ook de plek waar u digitale zaken kunt regelen als u thuis geen computer met internet heeft.
Ga in een WhatsApp-groep
Als er in de buurt een WhatsApp-groep is voor bewoners, maak er dan gebruik van. In deze groep kunt u alle deelnemers tegelijk iets vragen of vertellen, bijvoorbeeld als u iets wilt lenen, als u op straat iets heeft gevonden en wilt vragen van wie het is of als u verdachte personen in de buurt heeft gezien.
Word lid van een vereniging
Sommige buurten hebben een buurtvereniging die activiteiten organiseert, zoals een buurtbarbecue, een opruimdag of een nieuwjaarsborrel. Lid worden is een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen.
Wilt u graag samen met anderen sporten of een hobby oppakken? Dan is de verhuizing misschien een mooie gelegenheid om daar werk van te maken. Vraag in een buurthuis of wijkcentrum naar de mogelijkheden. Misschien is er wel een actieve toneelclub, een zangkoor of een wandelvereniging die openstaat voor nieuwe leden. Informeer ook bij de gemeente naar de sportverenigingen in de buurt.
Maak kennis met de huisarts
Heeft u al een nieuwe huisarts? Vraag of u een keer langs kunt komen voor een kennismakingsgesprek. De huisarts kan u ook vertellen waar u in de buurt terechtkunt als u andere hulp nodig heeft, zoals een praktijkondersteuner, een fysiotherapeut of begeleiding bij het sporten.
Ga vrijwilligerswerk zoeken
Verenigingen zoeken ook vaak vrijwilligers, voor het bestuur of voor het organiseren van activiteiten. Op die manier kunt u zich nuttig maken samen met uw nieuwe buurtbewoners, stad- of dorpsgenoten. Dit is voor hen ook een leuke manier om u te leren kennen. Maar u kunt natuurlijk ook ergens anders in de gemeente vrijwilligerswerk zoeken. U kunt dan werk kiezen dat bij u past en waarin u uw kwaliteiten kunt benutten. Vrijwilligerswerk doet u bijna altijd samen met anderen, dus u leert er meteen nieuwe mensen mee kennen.
Bied hulp aan
Een leuk contact begint vaak klein. U biedt buren die hun keuken aan het verbouwen zijn een maaltijd aan. Of u vraagt of u voor de planten mag zorgen als de buren op vakantie zijn. Misschien maken ze er gebruik van, misschien ook niet. Het hulpvaardige gebaar wordt altijd wel gewaardeerd. En tien tegen één dat u de volgende keer ook hulp krijgt als u die nodig heeft.
Vragen staat vrij
Vraagt u zich af op welk tijdstip welk afval wordt opgehaald? Ziet u bij iemand een mooie plant in de tuin staan en wilt u weten hoe die heet? Zoekt u een betrouwbare glazenwasser? Vraag het gewoon. Dat kan in een WhatsApp-groep als die er is, maar u kunt ook gewoon aanbellen bij iemand of iemand aanspreken op straat. Als mensen echt geen tijd of geen zin hebben om met u te praten, geven ze dat wel aan. In de meeste gevallen zult u gewoon een vriendelijk gesprekje hebben, waar u weer een beetje wijzer van wordt.