Zo wordt uw woning meer waard

Als u wilt investeren in uw woning, is het verstandig om te kijken wat dat betekent voor de waarde van de woning. Een nieuwe badkamer of zonnepanelen op het dak , onderaan de streep is het verschil groot.

Misschien bent u nog lang niet van plan uw huis te verkopen. Toch is het verstandig om de waarde van uw woning in het achterhoofd te houden als u gaat verbouwen. Vooral klussen waarmee u het energielabel van de woning verbetert, verdienen zich terug.

Isolatiemaatregelen

Is uw woning slecht geïsoleerd, dan is investeren in isolatie een aanrader. Een woning met een beter energielabel levert bij verkoop meer op. Investeren in isolatie is zinvol: de energielasten gaan omlaag, het wooncomfort neemt toe en de kosten van isolatie verdienen zich terug bij woningverkoop. Meer informatie over het verduurzamen van uw huis vindt u op Rabobank.nl. Kijk ook even op Energiesubsidiewijzer.nl of u subsidie kunt krijgen op investeringen in energiebesparende maatregelen.

Zonnepanelen

Een woning met zonnepanelen op het dak verkoopt beter dan een vergelijkbaar huis zonder zonnepanelen. Onderzoek geeft aan dat het verschil 2,56 procent van de woningwaarde is. Om wat voor type woning het gaat, maakt daarbij niet uit. Het onderzoek liet ook zien dat de zonnepanelen tot op heden hun volledige waarde behouden.

Woningonderhoud

Een woning met achterstallig onderhoud levert minder op dan een woning die strak in de lak staat. Maar onderhoud is meer dan schilderwerk alleen. Het gaat ook om kozijnen, dakgoten en de aansluitingen rond de dakkappellen. Houd platte daken zoveel mogelijk vrij van blad, laat de cv-ketel regelmatig controleren en de schoorsteen jaarlijks vegen.

Vierkante meters

Zet twee identieke woningen naast elkaar - een met aanbouw, een zonder aanbouw. Het huis mét de aanbouw levert altijd meer op, simpelweg omdat vierkante meters de prijs opdrijven. Wilt u nog een tijdje in uw huis blijven wonen maar wel investeren, dan is een aanbouw een goed idee. U geniet dan zelf nog een tijdje van de extra ruimte, en krijgt bij verkoop een deel van de investering terug. U kunt hierbij denken aan een aanbouw aan de tuinzijde, maar ook een dakkapel op de zolderverdieping of een erker aan de voorzijde is een investering die zijn geld terugverdient. Houd wel in de gaten dat u niet te veel van uw tuin inlevert: een kleine tuin verlaagt juist de waarde van uw huis.

Maak woonmeters van rommelmeters

Beschikt uw woning over een grote rommelzolder die alleen met een vlizotrap te bereiken is? Vervang dan de vlizotrap door een vaste trap en maak van de zolder een extra slaapkamer. Extra slaapkamers zorgen voor een hogere woningwaarde.

Nieuwe keuken of nieuwe badkamer

Hoewel een nieuwe keuken of badkamer een huis extra aantrekkelijk maakt, verdient u de kosten niet terug. Dat heeft te maken met smaak: niet iedereen vindt hetzelfde mooi. Gemiddeld genomen verdient u maximaal 50 procent van de kosten van uw nieuwe keuken of badkamer terug.

Tuin opknappen

Een woning met een fraai aangelegde en goed onderhouden tuin ziet er aantrekkelijk uit. Helaas doet dat niet veel voor de waarde van de woning. Gaat u investeren in uw tuin, houd er dan rekening mee dat u van de kosten 60 tot 100 procent terugverdient.