Zo ziet u waar uw huis warmte verliest

In een huis dat goed geïsoleerd is, blijft het lekker warm. Ook als het buiten koud is. Wilt u weten hoe goed uw huis warmte vasthoudt? Dan kunt u een warmtescan laten maken van uw huis. Een warmtescan is een foto waarop u aan de kleuren kunt zien waar uw huis warmte verliest. Een handig hulpmiddel dus als u uw huis beter wilt isoleren. Zo werkt het.

Een warmtescan wordt gemaakt met een speciale warmtebeeldcamera. Deze camera kan infraroodstraling zichtbaar maken op een foto. De scan wordt daarom ook wel infraroodfoto genoemd. Op de meest gebruikte apparaten geeft blauw kou aan en rood warmte.

U kunt een quick scan laten maken of een uitgebreide warmtescan laten uitvoeren.

De quick scan

Een quick scan is een beperkt onderzoek en geeft snel een eerste indruk van onnodig energieverlies in huis. Een aantal gemeentes biedt gratis een quick scan aan bewoners aan. Ook een energiecoach kan deze quick scan voor u uitvoeren. Dit kost ongeveer 100 tot 150 euro (2023).

De uitgebreide warmtescan

Een uitgebreide warmtescan wordt ook wel een warmtebeeld-rapportage genoemd. Hierop kunt u heel precies zien waar uw huis goed of minder goed geïsoleerd is. Het is verstandig de warmtescan te laten uitvoeren door een bedrijf met een certificaat van het Infrared Training Center (Level 1). Zij kunnen duidelijk aangeven wat de kleuren op de foto betekenen en houden hierbij rekening met de bouwmaterialen die zijn gebruikt. Bij dezelfde temperatuur ziet aluminium er bijvoorbeeld op een warmtescan heel anders uit dan baksteen. Een uitgebreide warmtescan kost 250 tot 400 euro (2023). Bij het rapport krijgt u vaak een advies op maat over energiebesparing. U kunt een warmtescan laten doen door een bedrijf dat is gespecialiseerd in energieadvies.

Doe de warmtescan in de winter

Om de warmtescan goed uit te voeren, moet er minstens tien graden verschil zijn tussen de temperatuur binnen en buiten. Als de zon schijnt of als het regent kan dat de warmtescan verstoren. U kunt de warmtescan het beste laten doen in de winter, vroeg in de ochtend of in de avond of bij bewolking.

Isoleren waar u warmte verliest

Een warmtescan laat zien waar warmte uit de woning verloren gaat en waar het zinvol is om extra te isoleren. Zo ziet u waar isolatie ontbreekt, waar isolatie nat is of is uitgezakt en waar kieren, naden en gaten zorgen voor verlies van warmte. Naden en kieren zijn er vaak bij ramen en deuren die open kunnen, tussen de kozijnen en de muur en bij gaten in de muur waar leidingen door lopen. Naden en kieren in huis kunt u dichtmaken met tochtstrips of kit.

In een slecht geïsoleerd huis kan warmte naar buiten lekken via het dak, de vloer, de gevel en de ramen. De warmtescan laat zien waar de meeste warmte weglekt. Als u deze lekken isoleert, bespaart u veel gas en dus geld. Sommige isolatie kunt u zelf aanbrengen, voor andere isolatie kunt u beter een vakman inschakelen. Goede isolatie kan voor een gemiddeld huis wel duizend euro per jaar aan stookkosten besparen.

Samen met de buren

Misschien kunt u de kosten van een warmtescan verlagen door samen met de buren of de hele straat een warmtescan aan te vragen. U kunt dan onderhandelen over een korting. Ook kunt u uw huis vergelijken met het huis van de buren. Dat kan interessante informatie opleveren.