Zoekt u een andere huurwoning? De seniorenmakelaar kan u helpen

Woont u in een huurhuis dat niet geschikt voor u is om nog langer zelfstandig te blijven wonen? Misschien wilt u dan graag verhuizen naar een woning die beter bij u past. Het is niet altijd makkelijk om een geschikte huurwoning te vinden. Een seniorenmakelaar kan daarbij helpen.

Wat is een seniorenmakelaar?

Een seniorenmakelaar is een persoonlijk adviseur. Andere namen voor de seniorenmakelaar zijn doorstroommakelaar, wooncoach, verhuiscoach of levensloopcoach. Een seniorenmakelaar werkt bij een woningcorporatie en begeleidt huurders die graag een huis willen dat beter bij hen past. Een seniorenmakelaar kan kijken of het huis waarin u nu woont kan worden aangepast. Hij of zij kan u ook helpen bij het vinden van een ander huis. Niet alle woningcorporaties hebben een seniorenmakelaar.

Wat doet een seniorenmakelaar?

De seniorenmakelaar werkt voor huurders van 55 jaar en ouder, die op zoek zijn naar een kleinere woning zonder trap. In zo'n woning kunt u langer zelfstandig wonen dan in een grote eengezinswoning. De seniorenmakelaar voert een persoonlijk gesprek met u om te horen wat uw wensen zijn. U kunt zelf een gesprek aanvragen, maar het kan ook zijn dat de corporatie contact met u opneemt.

Daarna onderzoekt de seniorenmakelaar wat u nodig heeft. U kunt ook vragen stellen en tips krijgen. De seniorenmakelaar weet goed welke huurwoningen er zijn in uw gemeente en kan aangeven welke woningen geschikt zijn. De seniorenmakelaar helpt u zoveel mogelijk. Vanaf het eerste gesprek tot en met de verhuizing.

Wanneer schakel ik een seniorenmakelaar in?

U kunt een seniorenmakelaar inschakelen als u 55 jaar of ouder bent. U kunt dit doen op het moment dat u problemen krijgt om zelfstandig in uw huis te wonen, maar het kan ook al veel eerder. Als u op tijd een seniorenmakelaar inschakelt, bent u beter voorbereid en heeft u ook meer kans om een woning te vinden die het beste bij u past.

Waarom is er een seniorenmakelaar?

Steeds meer woningcorporaties willen hun huurders passend laten wonen. Ze kijken daarvoor naar het wooncomfort, de woonomgeving en de betaalbaarheid. Ouderen die naar een beter geschikte, kleinere woning verhuizen, laten een grote woning achter. De woningcorporatie kan die grote woning verhuren aan een gezin. En het gezin dat doorschuift naar uw eengezinswoning, laat vaak een kleinere woning achter die geschikt is voor een starter. Zo zorgt de seniorenmakelaar ervoor dat veel meer huurders kunnen doorstromen naar een huis dat beter bij hen past.

Werkt dat echt, zijn daar voorbeelden van?

Er zijn meerdere voorbeelden dat het inzetten van een seniorenmakelaar of verhuiscoach succesvol kan zijn. Zo heeft de provincie Gelderland seniorenmakelaars en verhuiscoaches aangesteld. Dat heeft de provincie gedaan omdat niet alle woningcorporaties in Gelderland genoeg geld hebben voor een seniorenmakelaar. De seniorenmakelaars helpen bij het doorstromen naar een beter passende woning. Ook geeft de provincie duizend verhuiskostenvergoedingen van ieder tweeduizend euro. De helft daarvan is inmiddels aan senioren gegeven die een eengezinswoning van minimaal 65 vierkante meter en drie slaapkamers hebben achtergelaten. Het doel is om 1500 senioren plus nog 4500 andere gezinnen of personen op deze manier te laten verhuizen in 2025.

In Zaanstad heeft woningcorporatie Parteon begin 2024 een nieuw appartementencomplex opgeleverd met onder andere 47 gelijkvloerse appartementen. Dertig appartementen zijn gereserveerd voor senioren uit de wijk die een ruime eengezinswoning achterlaten. Via wijkbezoeken, gesprekken met oudere huurders en een informatiebijeenkomst zijn alle dertig appartementen toegewezen.