Zoekt u een woning? Denk eens aan zelf bouwen, samen met anderen

Een geschikte woning is niet altijd makkelijk te vinden. Er zijn maar weinig woningen beschikbaar en vaak betaalt u er veel geld voor. Daarom laten overal in het land groepen mensen zelf hun woning bouwen, helemaal naar hun eigen idee en samen met hun toekomstige buren. Heeft u ook ideeën over hoe u later wilt wonen en wilt u daar zelf mee aan de slag? Dan is zelf bouwen samen met een aantal anderen misschien ook iets voor u.

Een voordeel van zelf een woning laten bouwen is dat u veel invloed heeft op het ontwerp. Wilt u gelijkvloers wonen met veel ruimte om u heen? Wilt u een open keuken of juist niet? U heeft het zelf voor het zeggen. Zelf bouwen geeft veel vrijheid en de mogelijkheid om te gaan wonen in een huis dat precies bij u past.

Zelf een huis laten bouwen is veel werk. Er komt veel bij kijken. Het scheelt als u het samen doet met anderen. Dat heet Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Als groep maakt u gebruik van elkaars talenten en kunt u de taken verdelen. U bepaalt samen of u voorzieningen deelt, zoals een fietsenberging, hobbyruimte of gemeenschappelijke tuin. Omdat u samen aan de slag gaat met uw nieuwe woonomgeving, leert u elkaar al goed kennen voordat u gaat verhuizen. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Samen bouwen kan ook voordeliger zijn, omdat u kosten deelt en gezamenlijk inkoopt.

Zelf bouwen heeft ook nadelen. U moet er moeite voor doen, want als groep moet u alles zelf regelen. U moet veel beslissingen nemen en het met elkaar eens zijn over gemeenschappelijke zaken. Het traject kost ook veel tijd. Van het eerste idee tot de oplevering van de woningen kan wel twee tot tien jaar voorbijgaan. Houd er ook rekening mee dat u op voorhand kosten moeten maken voordat u zeker weet of een project door kan gaan.

Voorbereiding

Samen een huis bouwen begint met het vormen van een groep. Misschien heeft u al eens met vrienden en kennissen gepraat over het idee om samen iets te gaan bouwen of verbouwen. Dan heeft u al een begin. In uw omgeving kunt u gaan zoeken naar nieuwe leden. Zorg dat u aan nieuwe leden goed kunt uitleggen wat uw doel is. Wilt u duurzaam bouwen? Wilt u laagbouw of hoogbouw? Wilt u stedelijk wonen of in het buitengebied? Dat zijn allemaal zaken waar iedereen ongeveer dezelfde gedachten over moet hebben.

Het is ook verstandig om in het begin al deskundigheid in te huren. Er zijn speciale adviseurs voor zelfbouw, CPO-adviseurs. Zij kunnen u helpen bij alle stappen die u moet zetten en bij het maken van een haalbaar plan.

Zelf bouwen stap voor stap

Bij zelf bouwen met een groep doorloopt u deze stappen.

Vereniging of andere rechtsvorm oprichten

Een vereniging komt veel voor als rechtsvorm bij zelfbouw, omdat de leden in een vereniging samen beslissingen nemen. Als vereniging geeft u opdracht aan de architect, de aannemer en de andere deskundigen en bedrijven die u nodig heeft en deelt u de kosten.

Locatie vinden

De locatie kan een stuk grond zijn of een bestaand gebouw dat u kunt verbouwen tot woningen. Denk goed na over de voorzieningen die u nodig heeft in de buurt en hoeveel vierkante meters u nodig heeft.

Ontwerp laten maken

Hiervoor heeft u een architect nodig die uw wensen goed begrijpt. De architect maakt aan de hand van uw wensen een ontwerp.

Vergunningen aanvragen

Als u zelf gaat bouwen, vraagt u ook zelf de omgevingsvergunning aan. De architect kan daarbij helpen.

Financiering afsluiten

Als u een hypotheek nodig heeft voor uw woning, moet u die zelf afsluiten.

Bouw

Als alle handtekeningen zijn gezet, kan de bouw beginnen.

Kan ik dat wel?

Het is goed om stil te staan bij alles wat er bij zelfbouwen met een groep komt kijken. U heeft er veel geduld en doorzettingsvermogen voor nodig. Aan de andere kant krijgt u er ook veel voor terug. Een woning die precies naar uw zin is en buren die elkaar kennen en naar elkaar omkijken.

Denk ook na over de kosten die u in het begin al moet maken. Als groep moet u deskundigen inschakelen en betalen al voordat u een hypotheek kunt afsluiten. Ook moet u geld betalen aan de gemeente voor het aanvragen van de vergunning. Deze kosten kunnen 5 tot 10 procent van de woningprijs uitmaken. Dat moet u kunnen opbrengen uit eigen geld of u moet er een lening voor afsluiten. Soms kunt u hiervoor subsidie krijgen van de gemeente of de provincie. Het rijk heeft de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg.

Bent u enthousiast over zelf bouwen en wilt u er graag meer over weten? Op Rabobank.nl kunt u meer informatie vinden.