Zonnepanelen op het dak, wat levert het me op?

Met zonnepanelen op uw dak kunt u zelf een deel van uw stroom op duurzame wijze opwekken. Stroom die u zelf niet gebruikt, verrekent u met het energiebedrijf. Zo leveren zonnepanelen een flinke bijdrage aan het milieu én verdienen ze zichzelf terug.

Hoeveel zonnepanelen opleveren hangt af van een aantal factoren. Denk aan de ligging van het dak en of er schaduw op het dak valt door  bijvoorbeeld bomen. Uitgaande van een gemiddelde situatie is een set van zo'n tien zonnepanelen voldoende voor ongeveer twee derde van de jaarlijkse stroombehoefte. Met een oppervlakte van vijftien vierkante meter past dat goed op een gemiddeld dak van een rijtjeswoning. Heeft u een groter huis of een flinke schuur, dan kunt u meer panelen plaatsen. Een gemiddeld huishouden heeft vijftien panelen nodig voor de jaarlijkse stroombehoefte. Omdat stroomproductie en stroombehoefte nooit gelijk zullen lopen blijft aansluiting op het elektriciteitsnet noodzakelijk

Kosten en opbrengsten

Een set van tien panelen (met een vermogen van 2.600 Wattpiek) kost volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal ongeveer 4.600 euro inclusief btw. Particulieren kunnen de btw terugvragen bij de Belastingdienst, wat de aanschafprijs verlaagt tot 3.800 euro. De zonnepanelen hebben een levensduur van ongeveer vijfentwintig jaar. De omvormer, een essentieel onderdeel, gaat half zo lang mee. De besparing met tien zonnepanelen is ongeveer 2.500 kWh stroom, ofwel zo'n 500 euro per jaar. Dat betekent dat de panelen zich in tien jaar hebben terugverdiend. Dankzij het btw-voordeel is dat acht jaar. Volgens Milieu Centraal is het financieel rendement te vergelijken met een spaarrente van 6 procent op jaarbasis. Daardoor is het voor veel mensen een leuk alternatief voor een spaarrekening. Omdat zonnepanelen de laatste jaren flink in prijs zijn gedaald én een hoger vermogen zijn gaan leveren, is de terugverdientijd nu een stuk korter dan enkele jaren geleden. Zonnepanelen zijn daardoor erg populair en het aantal woningen met zonnepanelen is fors gestegen.

Zonnige plek

Wat de daadwerkelijke terugverdientijd is zal per woning verschillen. Elke situatie is toch net wat anders. Belangrijke factoren zijn: de ligging van het dak, de hellingshoek en schaduwval van bijvoorbeeld bomen. Het aantal zonuren verschilt ook nog wel per jaar, maar dan praten we over enkele procenten verschil.

Salderen

Voor het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet geldt een regeling die bekend staat als de salderingsregeling. Een teruggeleverde kWh wordt volgens het geldende stroomtarief vergoed. Afgenomen en teruggeleverde energie kunt u daardoor met elkaar verrekenen (salderen). Mensen die op jaarbasis meer stroom opwekken dan verbruiken, krijgen een lagere vergoeding daarvoor terug via hun energiemaatschappij. Daarom wordt in het aantal panelen dat voor uw situatie geschikt is ook gekeken naar het huidige en toekomstige elektriciteitsverbruik. De huidige salderingsregeling geldt tot 2021. Een nieuwe regeling kan de terugverdientijd beïnvloeden, maar mensen die nu tot aanschaf over gaan zullen de installatie voor een deel al terugverdiend hebben voor die tijd.

Bereken uw voordeel

Wilt u weten of zonnepanelen voor uw woning een goede investering zijn? Bijvoorbeeld door inzicht te krijgen in de terugverdientijd of de kosten van aanleg van zonnepanelen? Doe dan de gratis online huisscan via rabobank.HomeQgo.nl. U krijgt dan een volledig beeld van energiebesparende maatregelen die interessant zijn voor uw woning. U vindt hier ook lokale aanbieders die u kunnen helpen bij het plaatsen van de zonnepanelen.