Zonnepanelen op het dak, wat levert het me op?

Met zonnepanelen op uw dak kunt u zelf een deel van uw stroom op duurzame wijze opwekken. Stroom die u zelf niet gebruikt, verrekent u met het energiebedrijf. Zo leveren zonnepanelen een flinke bijdrage aan het milieu én verdienen ze zichzelf terug.

Hoeveel zonnepanelen opleveren hangt af van een aantal factoren. Denk aan de ligging van het dak en of er schaduw op het dak valt door  bijvoorbeeld bomen. Uitgaande van een gemiddelde situatie is een set van zo'n tien zonnepanelen voldoende voor ongeveer twee derde van de jaarlijkse stroombehoefte. Met een oppervlakte van vijftien vierkante meter past dat goed op een gemiddeld dak van een rijtjeswoning. Heeft u een groter huis of een flinke schuur, dan kunt u meer panelen plaatsen. Een gemiddeld huishouden heeft vijftien panelen nodig voor de jaarlijkse stroombehoefte. Omdat stroomproductie en stroombehoefte nooit gelijk zullen lopen blijft aansluiting op het elektriciteitsnet noodzakelijk

Kosten en opbrengsten

Een set van tien panelen (met een vermogen van 3.700 Wattpiek) kost volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal ongeveer 4450 euro exclusief btw. De btw hoeft u sinds 2023 niet te betalen. De zonnepanelen hebben een levensduur van ongeveer vijfentwintig jaar. De omvormer, een essentieel onderdeel, gaat half zo lang mee. De besparing met tien zonnepanelen is ongeveer 3.200 kWh stroom. Bij een gemiddelde stroomprijs is dat 500 euro per jaar. De panelen hebben zich in zeven jaar terugverdiend. Volgens Milieu Centraal is het financieel rendement te vergelijken met een spaarrente van 4,3 procent op jaarbasis. Daardoor is het voor veel mensen een leuk alternatief voor een spaarrekening. Omdat zonnepanelen een steeds hoger vermogen leveren, wordt de terugverdientijd korter. Zonnepanelen zijn daardoor erg populair en het aantal woningen met zonnepanelen is fors gestegen.

Zonnige plek

Wat de daadwerkelijke terugverdientijd is zal per woning verschillen. Elke situatie is toch net wat anders. Belangrijke factoren zijn: de ligging van het dak, de hellingshoek en schaduwval van bijvoorbeeld bomen. Het aantal zonuren verschilt ook nog wel per jaar, maar dan praten we over enkele procenten verschil.

Salderen

Voor het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet geldt een regeling die bekend staat als de salderingsregeling. Een teruggeleverde kWh wordt volgens het geldende stroomtarief vergoed. Afgenomen en teruggeleverde energie kunt u daardoor met elkaar verrekenen (salderen). Mensen die op jaarbasis meer stroom opwekken dan verbruiken, krijgen een lagere vergoeding daarvoor terug via hun energiemaatschappij. Daarom wordt in het aantal panelen dat voor uw situatie geschikt is ook gekeken naar het huidige en toekomstige elektriciteitsverbruik. De salderingsregeling blijft in 2023 en 2024 nog bestaan. In het rekenvoorbeeld hiervoor is rekening gehouden met een hogere besparing in de jaren dat de salderingsregeling nog bestaat en een lagere besparing in de jaren daarna. Een nieuwe regeling kan de terugverdientijd beïnvloeden.

Bereken uw voordeel

Wilt u weten of zonnepanelen voor uw woning een goede investering zijn? Bijvoorbeeld door inzicht te krijgen in de terugverdientijd of de kosten van aanleg van zonnepanelen? Doe dan de gratis online huisscan via rabobank.HomeQgo.nl. U krijgt dan een volledig beeld van energiebesparende maatregelen die interessant zijn voor uw woning. U vindt hier ook lokale aanbieders die u kunnen helpen bij het plaatsen van de zonnepanelen.